Mihajlovićeva i Fabrici obišli lekare i romske porodice u Valjevu

Lekari i nemedicinsko osoblje Valjevske bolnice angažovano uz podršku Evropske unije u borbi protiv Kovida 19, tokom susreta sa Semom Fabricijem, šefom delegacije EU u Srbiji, istakli su spremnost da stručno pomognu valjevskom zdravstvu. Obilazeći nekoliko romskih porodica sa potpredsednicom Vlade Zoranom Mihajlović, Fabrici se saglasio da su im potrebni novi stanovi na boljoj lokaciji u Valjevu.

Pred trijažnim kontejnerom nabavljenim uz pomoć Evropske unije, u Valjevskoj bolnici pet je lekara i pet sanitarnih tehničara. Nova su podrška timu ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje. Angažovani su na pola godine uz podršku Evropske unije u borbi protiv kovida 19.

Ambasador Fabrici, upoznat sa njihovom stručnošću, izrazio je zadovoljstvo što je uz pomoć Evropske unije naš zdravstveni sistem ojačao u vidu opreme i novih medicinskih stručnjaka. Poručio je da je svima potreban oprez dok se čeka adekvatna terapija i vakcina.

U Srbiji je uz pomoć Evropske unije od septembra na šest meseci angažovano 198 lekara i nemedicinskog osoblja u borbi protiv korona virusa.

U blizini bolnice, naseljeno je nekoliko romskih porodica. Kada su bile najugroženije u vreme epidemije koronavirusa, Evropska unija im je obezbedila 500 paketa hrane i sredstava za higijenu.

Ambasadora Fabricija i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović, Romi su obavestili da primećuju napore za njihov bolji život. Posebno u školovanju dece.

Fabrici je ocenio da je pored brige o obrazovanju, Romima potreban posao i useljenje u nove domove, na čemu zajedno treba da rade centralna i lokalna vlast.

U Valjevu su u pripremi dva projekta za zapošljavanje Roma a ovih dana u naselju Bair izgrađena im je nova kanalizaciona mreža.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво