Telefonski imenik kao spisak meta za nasrtljive trgovce i prevarante

Teško pokretna baka Mirka od 82 godine iz Donje Gorevnice bila je nedavno žrtva grozne prevare. Njena penzija je 11.000 dinara, a dušek koji su joj prodali košta 120.000 i otplaćivaće ga verovatno dok je živa. Kaže da su je prvo zvali telefonom i rekli da ih šalje PIO. Da li to što nam je telefon u imeniku znači da smo automatski dostupni predstavnicima osiguravajućih kuća, partijama pred izbore i nasrtljivim i beskrupuloznim trgovcima?

Uglavnom su penzioneri meta onih trgovaca koji po svaku cenu žele da prodaju svoj proizvod. Najčešće robu nude telefonom.

"Pokušao sam da naručim patike. Ona mi je rekla - mi imamo patike, ali da li bi vi uzeli jedan dobar jastuk i uz to ide i prekrivač. Jednom sam naručio patike i dobio dve leve", prenosi jedan građanin svoje iskustvo.

"Možda svakih 20 dana me zove neko. Njih je jako teško odbiti, ne dopuštaju da ih prekinete. Prvo obećaju nagradu, onda vas pozivaju na prezentaciju gde ćete dobili tu nagradu", kaže drugi građanin.

U Hrvatskoj postoji zakon po kome potrošač mora da da dozvolu trgovcima da ga pozivaju telefonom i tu evidenciju vodi Ministarstvo trgovine.

"To znači da potrošač, koji ne želi da njegov telefon bude na spisku koji se može pozivati, se prijavi svom operatoru fiksne telefonije i na taj način svaki trgovac pre pozivanja je u prilici da proveri da li je potrošač dao saglasnost da bude pozivan ili ne", objašnjava dr Denis Perinčić, predsednik Republičke unije potrošača.

Kod nas građanin jedino može da se se obrati potrošačkim organizacijama.

"Zakon je dobio finalnu verziju i sada je on pred skupštinskom procedurom, da se usvoji. Reklamacija je najvažniji elemenat u zaštiti prava, akcenat je stavljen na vansudskoj zaštiti i naravno postoje određene odredbe o zaštiti potrošača kod nasrtljive prakse, uznemiravanja trgovaca putem telefona", ističe Perinčić.

Zbog kupovine preko telefona najviše ispaštaju stariji, koje često zavede veština trgovaca.

Novi zakon o zaštiti potrošača treba da stupi na snagu do kraja ove godine.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво