Читај ми!

"Ziđin" zaustavio rad topionice u Boru zbog povećane emisije dimnih gasova

Kompanija "Ziđin Koper" odlučila je da odmah zaustavi rad topionice i krene u remont koji je, prema planu održavanja, bio planiran za novembar, pošto je proteklih dana, usled kvara na opremi pogona, povećana emisija dimnih gasova, što je negativno uticalo na kvalitet vazduha u Boru. Lokalna vlast podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u "Ziđinu" Osnovnom javnom tužilaštvu.

Posle ispitivanja, potvrđeno je da su uzroci ovog prekoračenja ozbiljna oštećenja već veoma stare opreme za sakupljanje prašine i dimnih gasova, kao i sistema za odsumporavanje, što dovodi do povećanja prelivanja dimnih gasova.

Kompanija je u saopštenju izrazila žaljenje zbog takve, kako navodi, nepredviđene situacije.

Značajno je, navode u "Ziđinu", i i to da se pogoni topionice nalaze u dolini, tako da nizak vazdušni pritisak prouzrokuje zadržavanje dimnih gasova na nižem nivou koji se povećanjem vazdušnog pritiska koncentrišu i podižu uvis. 

Kompanija će izvršiti pregled svih delova opreme u procesu proizvodnje i odmah pristupiti rešavanju svih problema koji budu otkriveni, tako će biti sprečeno curenje dimnih gasova prilikom ponovnog pokretanja proizvodnje i povećana iskorišćenost sumpordioksida.

Istakli su da će biti izvršene sve izvodljive popravke prema realnom stanju opreme i preduzete sve neophodne mere. 

"Kompanija pridaje izuzetno veliki značaj zaštiti životne sredine, bez obzira na to što je prekomerna emisija dimnih gasova problem istorijskog nasleđa, što je i pre preuzimanja RTB-a ovaj problem godinama unazad bio prisutan i što dimni gasovi iz topionice nisu jedini faktor koji utiče na kvalitet vazduha na ovom prostoru", navodi "Ziđin".

Požar u Topionici

Topioica RTB Bor sinoć je prekinula rad zbog požara na cevi koje vode od topionice do fabrike sumporne kiseline. Požar je lokalizovan posle nekoliko sati koji je gasilo pet vatrogasnih vozila, a povređenih nije bilo.

Zbog velikih problema sa zagađenjem vazduha u Boru proteklih meseci, lokalna vlast podnela je krivičnu prijavu protiv odgovornih u "Ziđinu" Osnovnom javnom tužilaštvu.

Iz Tužilaštva poručuju javnosti da će dobiti sve relevantne informacije kada se završe istražne radnje.

Inače, u Boru je prethodnih dana koncentracija štetnih supstanci stotinama puta veća od dozvoljene 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво