Prednosti privatnih biohemijskih laboratorija

Biohemijska laboratorija je, gotovo, nezaobilazna polazna tačka u procesu postavljanja dijagnoze tokom redovnih zdravstvenih kontrola, preventivnih pregleda i lečenja. Kada dobiju uput za laboratoriju, pacijenti biraju da li će analize uraditi u privatnoj ili državnoj ustanovi. Koje sve pogodnosti utiču na to da je sve više onih koji se odlučuju za privatne laboratorije?

Privatnih biohemijskih laboratorija ima u svim većim mestima i gradovima. Najjednostavnije je da odaberete neku u Vašoj blizini.

Ako ste locirani u Novom Sadu ili okolini, onda treba da pogledate laboratorije Novi Sad među kojima ima i onih većih sa ispostavama i u okolnim manjim mestima.

Preventivni sistematski pregledi od ogromnog su značaja za očuvanje zdravlja. Pravovremeno uočavanje i dijagnostikovanje raznih medicinskih stanja i oboljenja dovodi do toga da je u većini slučajeva lečenje kraće i jednostavnije.

Nasuprot tome, zakasnela reakcija za posledicu ima pogoršavanje stanja, što otežava i usporava proces lečenja.

Na žalost, kod nekih ozbiljnih bolesti trenutak u kome su otkrivane predstavlja pitanje života ili smrti. Stoga se uvek treba pridržavati preporuka lekara u vezi sa prevencijom raznih oboljenja.

To podrazumeva da se ne zanemaruju, odlažu ili preskaču kontrolni pregledi kod lekara opšte prakse i specijalista.

Postavljanje dijagnoza i praćenje stanja pacijenata veoma često podrazumeva odlazak u biohemijsku laboratoriju radi davanja uzoraka na analizu.

Šta treba znati pre odlaska u laboratoriju

Priprema pacijenta za davanje uzoraka na analizu od ključnog je značaja. Ako se zanemare uputstva u vezi sa tim šta treba raditi, a šta se ne bi smelo pre vađenja krvi, dobijeni rezultati mogu dati lažnu sliku.

Na primer, priprema za kontrolu lipidnog statusa, tj. masnoća u krvi, podrazumeva da ne treba konzumirati hranu 12 sati pre vađenja krvi, a 24 časa pre, ne bi se trebalo izlagati fizičkom naporu.

S tim u vezi je zaključak da svaka analiza podrazumeva određenu pripremu. Za neke nije relevantno da li se rade na prazan stomak, dok za druge jeste.

Izvesni testovi rade se isključivo u određeno doba dana, najčešće ujutru. Krv se vadi u laboratoriji, ali se uzorci urina samostalno skupljaju i donose na analizu.

Na koji način se pacijenti upoznaju sa procedurom? Ukoliko su zaboravili da pitaju svog lekara da im objasni pripremu za vađenje krvi ili na koji način se pravilno čuva uzorak urina, dovoljno je da pre odlaska u laboratoriju pozovu telefonom i dobiju sve informacije od laboranata ili tehničara.

Svako ko ima bilo kakvih nedoumica ne bi trebalo da preskače ovaj korak, jer neadekvatna priprema daje rezultate koji nisu validni. Kada lekar posumnja u tačnost rezultata, šalje pacijenta da ponovi testiranje u laboratoriji.

Prednosti privatnih laboratorija

Privatne biohemijske laboratorije imaju izvesne prednosti u odnosu na državne. I u jednima i drugima radi se mnoštvo analiza i dobijaju se precizni rezultati.

Ipak, privatne laboratorije nude veći komfor svojim pacijentima. U njima nema gužvi. Ako i bude čekanja, ono kratko traje. Ambijent je veoma prijatan. Ugodna atmosfera doprinosi da se osobe koje osećaju nelagodu tokom vađenja krvi, opuste i lakše prevaziđu strah.

Ovo je naročito važno kada su deca u pitanju jer se ona po prirodi plaše injekcija i igala. Na svu sreću, u privatnim laboratorijama o svemu se vodi računa. Za dečake i devojčice su obezbeđene igračke kako bi imali zanimaciju koja će im odvući pažnju od vađenja krvi.

Za uzimanje uzorka krvi iz prsta, koriste se posebne štipaljke koje su deci interesantne. Laboranti imaju iskustva u radu sa decom i znaju kako da im pristupe.

Postoji mnoštvo analiza koje se rade nezavisno od doba dana i konzumiranja hrane. Još jedna od prednosti privatnih laboratorija je duže radno vreme, tako da se ovakve analize mogu raditi popodne ili uveče, a imamo i laboratorije koje su dežurne 0-24.

Ne morate izlaziti s posla ili remetiti dnevni ritam, već se jednostavno pojavite u laboratoriji kada ste slobodni i kada Vama najviše odgovara. Takođe, po rezultate ne morate dolaziti lično, već mogu da Vam stignu na emejl, a Vi ih dalje možete proslediti lekarskoj ordinaciji u kojoj se lečite.

Način preuzimanja rezultata određujete sami, a opcije koje su u ponudi štede Vaše vreme. Takođe, svakome ko nije u mogućnosti da dođe do laboratorije radi davanja uzoraka, na raspolaganju stoje patronažne službe.

Njihov način rada zasniva se na tome da se zakaže izlazak laboranta na teren kako bi pacijentu izvadio krv. Ova usluga naročito je korisna nepokretnim i starijim osobama.

Kako pronaći najbolje privatne laboratorije u blizini? Najjednostavniji i najbrži način da saznate sve o laboratorijama u Vašem gradu, a pre svega adrese, telefone i radno vreme, jeste da pogledate ažuran spisak na veb-sajtu mirandre na kome su njihove detaljne prezentacije. Najpoznatije laboratorije, pored osnovnih, nude veoma širok spektar specifičnih analiza.

U privatnim medicinskim laboratorijama koriste se najsavremeniji uređaji za obradu uzoraka. Što se tiče cena, treba imati na umu da su neki reagensi skupi, te je samim tim i cena izvesnih analiza veća.

Međutim, ono što najviše motiviše pacijente da idu u privatne laboratorije jeste činjenica da su cene najtraženijih osnovnih analiza veoma pristupačne a rezulatati se dobijaju veoma brzo.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво