Kada će biti obeleženi grobovi srpskih i ruskih junaka sa Vlasine

Tokom Prvog svetskog rata, u oktobru 1915. godine, na Vlasini je u borbama sa bugarskom vojskom stradalo više od 1.500 srpskih vojnika i ruskih dobrovoljaca. Oni su držali odstupnicu našem narodu i glavnini srpske vojske koja se pred neprijateljem povlačila ka Albaniji. Srpski i ruski junaci sahranjeni su na šest lokacija na Vlasini, ali njihove humke nisu vidljive, niti obeležene, a na mestima nema ni spomenika, ni spomen-ploče.

Jedva vidljive humke srpskih vojnika Druge šumadijske divizije i ruskih dobrovoljaca prekrivaju trava, paprat i bele breze. Više od 700 grobova je na mestu zvanom Promaja na Vlasini. Predsednik surudličkog Subnora to mesto jedini obilazi. Pre deceniju obeležio ga je krstom.

"Kada su ruski dobrovoljci štitili srpsku vojsku, u roku od pola sata poginula su 292 ruska dobrovoljca, na kraju i ruski dobrovoljci su se morali povlačiti. Samo što je stigla srpska vojska ovde na Promaji sa velikim brojem teško ranjenih, naletele su bugarske konjičke jedinice, te su poskakali srpski vojnici u postojeće rovove i naneli velike gubitke bugarskoj vojsci, ali i srpska vojska je pretrpela velike gubitke", objašnjava predsednik Subnora u Surdulici Dragoljub Manić.

Bugarskoj konjičkoj jedinici u pomoć su pritekle jake pešadijske snage. Srpska vojska se tada povukla ka Čemerniku i Kijevskoj česmi, ostavivši na milost i nemilost veliki broj teško ranjenih koje su Bugari poklali.

Druga šumadijska divizija sprečila je Bugare da preseku odstupnicu srpskoj vojsci i narodu koji su se od neprijatelja povlačili ka Albaniji.

Humke stradalih vojnika se nalaze na šest lokacija na Vlasini, zapuštene. U lokalnoj samoupravi kažu da je za mapiranje tih mesta, njihovo obeležavanje i podizanje spomenika, neophodna saglasnost nadležnog ministarstva.

"Opština Surdulica se obratila zahtevom nadležnom ministarstvu radi pomoći u sprovođenju obaveza opštine koje proističu u zakonu o ratnim memorijalima. Još uvek nije dobijen nikakav odgovor po tom pitanju", kaže pomoćnik predsednika opštine Surdulica Dragan Micić.

IPA projektom prekogranične saradnje sa Bugarskom u planu je obnavljanje spomenika kulture, kao i izgradnja novih.

"Sredstva za ovaj projekat su određena da dvadeset njih trenutno postojećih rekultivišemo i revaluizaciju odredimo, a sve to ćemo uz pomoć ovog projekta, kada odredimo listu prioriteta da uzmemo i da ih gradimo dalje", tvrdi direktor Kulturnog centra u Surdulici Suzana Stanković Aleksić.

U opštini Surdulica ima više od trideset spomenika i spomen-ploča koje su podignute u znak sećanja na junake i ličnosti iz Drugog svetskog rata.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво