Nova godina u Zoni bezbednosti

Pripadnici žandarmerije koji devet godina obezbeđuju administrativnu liniju prema Kosmetu i Novu godinu provode na zadatku.

Ekipa RTS-a provela je prednovogodišnji dan sa žandarmerijom u Kopnenoj zoni bezbednosti prema Kosmetu. Na taj način osetili su i pretrprazničnu i svakodnevnu atmosferu.

Većinu planinskih sela u opštini Bujanovac, prema zamišljenoj liniji sa Kosmetom, od Muhovca, Čara i Breznice povezuju šumski putevi, koji se administrativnoj liniji približavaju i do 200 metara. U centru Muhovca mogu se videti nova škola, džamija, ambulanta ali i spomenik teroristima sa Kosmeta i mnogo automobila sa kosmetskim registracijama.

Ovde je najveća raskrsnica puteva trgovine ljudima, oružjem i akciznom robom. Svi pokušaji za razgovor sa meštanima su propali, jer oni ili nisu hteli ili nisu umeli da govore srpski.

Na brdu iznad sela nalaze se položaji žandarmerije sa kojih se vidi kretanje ekstremista sa kosmetske strane. Pripadnik žandarmerije Stojan Šapić kaže da oni svoju aktivnost moraju da obavljaju bez obzira na Novu godinu i dodao je da to nije lako jer su dugo odvojeni od porodica.

Teški uslovi brzo stvore "porodicu"

Život u teškim uslovima načinio je od ove grupe ljudi jednu veliku porodicu. Sami su izgradili spavaone, sami kuvaju i čiste a ne zanemaruju ni redovno patroliranje i druge svoje aktivnosti.

Aleksnadr Simić iz Lazarevca je rekao da nije lako, ali da moraju da se održe normalni uslovi života i da se pazi na svakodnevna zaduženja i budnost.

Svakog četvrtog dana  "po bespuću" od pet kilometara u jednom smeru iznosi se voda i hrana. Saradnja sa lokalnim stanovništvom je dobra, kaže komandir voda Mirko Lazić, i navodi kako često dečacima iz sela daju slatkiše i sokove a u zamenu dobijaju vodu za kupanje i tuširanje.

Musa Lim iz sela Čar,  žali se na uslove života,  jer je trgovina poljoprivrednim proizvodima zamrla, ali je saradnjom i pomoći koju ima od žadarmerije izuzetno zadovoljan.

Ekipu RTS-a iz Kopnene zone bezbednosti ispratili su zvuci bespilotnih letilica KFOR-a i i pucnji ekstremista s kosmetske strane. Da li je u pitanju provokacija ili proslava Nove godine, ostalo je nejasno.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи