Šansa za roditeljstvo je ponovo tu – nastavljaju se programi vantelesne oplodnje

Od prvog septembra šansa za roditeljstvo je ponovo tu – nastavljaju se programi vantelesne oplodnje, zaustavljeni u periodu velikog broja zaraženih koronavirusom. Vantelesna oplodnja obavlja se u šest državnih i 12 privatnih ustanova o trošku države.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije, prof. dr Aleksandar Stefanović, kaže za RTS da u toj ustanovi praktično nisu ni prestajali da rade postupke vantelesne oplodnje.

"Od kada smo dobili uputstvo Ministarstva zdravlja da ih treba obustaviti zbog epidemije, mi smo morali da završimo određeni broj ciklusa, da se ti embioni zamrznu da ne bi propali. Dok smo to završili već se krenulo u pripreme da vantelesna oplodnja ponovo počne da radi", rekao je Stefanović.

Istakao je da se od 1. septembra normalno obavljaju procedure vantelesne oplodnje.

"Komisije za odobravanje nisu ni prestajale sa radom. Interesovanje je zaista veliko, umesto jednom nedeljno sada održavamo dva do tri puta nedeljno komisije da bismo na neki način nadoknadili taj period koji smo izgubili i sad u ovom drugom piku, ali pogotovu u prvom piku", dodaje Stefanović.

Novi uslovi su neograničen broj pokušaja, starosna granica do 43 godine za žene, a lakše se dolazi i do analiza.

"Sada sa neograničenim brojem pokušaja svakako da se jedna doza straha od neuspeha, pa i materijalnih izdataka koji su bili kada se ta tri pokušaja iscrpe je manja, tako da je taj strah od neuspeha sada manji što doprinosi i procentu uspeha", naglašava Stefanović.

Ukazao je da su na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i kadrovski i što se tiče opreme maksimalno spremni.

Izazov je i borba protiv malignih bolesti, statistika nije dobra i neretko i žene koje nikada nisu rađale nažalost obolevaju.

"Sve je više mladih žena koje nisu završile reprodukciju obolele su i od malignih i od benignih bolesti koje ometaju reprodukciju. Zato smo mi u korak sa svetom osnovali novo odeljenje za očuvanje fertiliteta i onkofertiliteta", naveo je doktor Stefanović.

"To znači da sve one žene koje dobiju malignu bolest, a nisu završile reprodukciju da se tretiraju ili hirurškim ili konzervativnim metodama na taj način ukoliko je to moguće da se očuva fertilitet", zaključio je Stefanović.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво