Читај ми!

Akcija dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na 11. septembar 2001.

Desetu godinu za redom godišnjicu terorističkog napada na Njujork i Vašington, američka ambasada obeležila je u Crvenom krstu Srbije humanitarnom akcijom dobrovoljnog davanja krvi.

Ambasador Entoni Godfri je podsetio da je 11. septembar bio tragičan dan u istoriji SAD, ali i celog sveta.

"Ovde smo zajedno sa našim prijateljima iz Srbije da obeležimo tu bolnu godišnjicu na način koji naglašava da ima nade za čovečanstvo kome svi pripradamo. Ovo dobrovoljno davanje krvi je konkretan primer toga. Dajući krv mi poklanjamo život", kazao je Godfri.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek naglasio je da Srbija izražava veliku solidarnost sa američkim narodom na ovaj dan i da nikada neće podržavati terorizam.

"Uvek ćemo osuditi taj brutalni način takvog delovanja i ubijanja nevinih žrtava. Mi smo spremni da čak i učestvujemo u borbi protiv terorizma jer mi nikada nismo podržavali niti podržavamo niti ćemo podržavati kao država takvu vrstu delovanja", istakao je Đerlek.

Glumica Zinaida Dedakin kaže da je ovo prilika da se donira krv u sećanje na brojne žrtve, ali da su za takav čin nebitni i dan i motiv.

"Imamo istu boju krvi. Ona nema religiju, nema veru, nema nacionalnost, a može da spasi život i jako je dobar osećaj kada u svakom trenutku nosiš u sebi nekoliko litara nečega što nekoga može da vrati u život ", kaže Zinaida Dedakin. 

Američkom ambasadoru je reprezentativac Srbije i En-bi-ej igrač Bogdan Bogdanović, uručio fotografiju, sećanje na Vilijama Vajlenda, člana američkog Crvenog krsta koji je 1923. godine doneo prvu košarkašku loptu u Srbiju i odigrao prvu igru pod obručima u školi kralj Petar Prvi.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво