Ko preuzima brigu o deci kada se desi najgore – šta kaže zakon, a šta život

Šestogodišnja devojčica iz Zrenjanina, čija je majka ubila supruga, trebalo bi da bude smeštena u starateljsku porodicu. Ovo nije jedina jeziva priča. Zemlja smo u kojoj godišnje u proseku bude ubijena 31 žena u partnerskom nasilju, a u najvećem broju slučajeva one su imale decu. Ko preuzima brigu o deci kada se najgore desi, šta kaže zakon, a šta život?

Svet šestogodišnje devojčice iz Zrenjanina za samo jedno pre podne potpuno se okrenuo nakon tragičnog događaja. Sada se susreće sa novim okolnostima i borbom da prevaziđe traumu koju je ova situacija na nju ostavila.

Trenutno je u srodničkoj porodici, a Centar za socijalni rad nadgledaće i pomagati da se što pre oporavi.

"Na prevazilaženju traumatskih posledica traumatskog događaja radiće sigurno centar za socijalni rad i njihovi stručnjaci, psiholog i pedagog", kaže  Dragan Vulević, posebni savetnik ministra za rad.

Oni koji ne odu kod srodnika, u sličnim situacijama, mogu da odu u hraniteljsku porodicu. Takvu sudbinu imao je sada 16-ogodišnji Alen.

Kod Slavice je došao pre 13 godina. Imao je svega tri godine. Jednog dana će otići, znaju to i Slavica i on, ali dok su zajedno, ona se trudi da svaki dan bude nasmejan. 

"On je bio jako dobar, miran, tih, jedno divno vaspitano dete, sad je momak, upisao je srednju školu, igra folklor i bavi se atletikom. Ja sam izuzetno ponosna na njega", kaže Slavica Đurđević, hraniteljka.

Za dete je uvek bolje da raste u porodici nego u instituciji, a ukoliko ode u hraniteljsku porodicu, može da ima različit put odatle.

"Jedan od pravaca je povratak u biološku porodicu, u hraniteljsku porodicu ili na usvojenje. Takođe, može se planirati, ne povratak u okviru biološke porodice, već u srodničku", kaže Vulević.

U hraniteljskim porodicama trenutno se nalazi 5.230 dece do 18 godina, i 1.096 od 18 do 26 godina.

"S obzirom na to da je zakonom omogućeno ako dete ima 18 godina, a nalazi se na redovnom školovanju, srednja ili fakultet, onda mu se može produžiti smeštaju hraniteljskoj porodici", kaže Vulević.

Centar za socijalni rad preuzima brigu o detetu bez roditeljskog staranja i donosi odluku o smeštaju - hraniteljska ili srodnička porodica ili institucija. Ipak, prevazilaženje psihičkih tegoba je dug proces, a sagovornica RTS-a, kao hranitelj, na osnovu iskustva ima savet.

"Samo puno ljubavi i morate da se bavite decom", kaže Slavica Đurđević.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи