Ombudsman traži produženje roka za pokretanje postupaka u slučaju nestalih beba

Pošto zakonski rok za pokretanje sudskih postupaka za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama", koji ističe danas, zaštitnik građana smatra da bi trebalo da bude produžen za više od mesec i po dana koliko je trajalo vanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa jer su u tom periodu uredbom Vlade prestali da teku svi rokovi u sudskim postupcima.

Ombudsman poziva sudove da poziva sudove da uzmu u obzir Uredbu Vlade Srbije o rokovima u sudskim postupcima za vreme vanrednog stanja proglašenog 15.3, 2020. godine, koja je stupila na snagu 20. marta.

Kako se ukazuje u saopštenju, članom jedan te uredbe propisano je da rokovi za pokretanje vanparničnog postupka (po kojima se vode i postupci za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama") prestaju da teku za vreme vanrednog stanja.

Uredba Vlade prestala je da važi danom ukidanja vanrednog stanja 06.05.2020. godine, kada su rokovi nastavili da teku, dodaje se u saopštenju.

"Problem 'nestalih beba', koji već dugi niz godina nije rešen i koji predstavlja jedan težak žig za naše društvo, mora dobiti svoj epilog i to po slovu zakona, smatra ombudsman Zoran Pašalić.

"Zato ćemo se truditi da u okviru zakonom propisanih uslova slučajevi 'nestalih beba' budu okončani i da roditelji konačno u sudskom postupku dobiju istinu koju čekaju više decenija", dodao je Pašalić.

Naglašava da zaštitnik građana koristi i koristiće svoje zakonsko pravo da u ime roditelja i svih drugih lica ovlašćenih da učestvuju u rešavanju ovih slučajeva podnosi predloge za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Srbiji.

Kako je dodao, do danas podneo je više takvih predloga sudu.

"Rok propisan za pokretanje postupka koji je propisan Zakonom o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, koji je stupio na snagu 11. marta, trebalo produžiti za još 47 dana tokom kojih nisu tekli rokovi za pokretanje ovih postupaka zbog vanrednog stanja", naglašava Pašalić u saopštenju.

Pašalić podseća da zakon u članu 17 propisuje rok za pokretanje postupaka pred sudom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu, pa je slovom zakona poslednji dan roka 11. septembar.

Kako rokovi za pokretanje ovih postupaka nisu tekli od 20. marta do 6. maja, Pašalić smatra da rok za pokretanje postupaka za utvrđivanje činjenica o "nestalim bebama" treba produžiti.

"Članom 15 Zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji propisano je da predlog za utvrđivanje činjenica o statusu novorođenog deteta za koje se sumnja da je nestalo iz porodilišta u Republici Srbiji, u ime roditelja i drugih ovlašćenih lica može da podnese zaštitnik građana", zaključuje se u saopštenju.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво