Raduljica: Motocikli donose neverovatan osećaj slobode i moći, ali je nešto važnije od toga

Košarkaš Miroslav Raduljica kaže za RTS da ga je dvotočkašima privukao neverovatan osećaj "slobode i moći", ali da je o bezbednosti vodio računa i kada je prvi put seo na motocikl. Mladi imaju svoje uzore, kada čuju od njih onda se to drugačije shvati nego kada ih upozore majka ili otac, ističe Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista.

Reprezentativac Srbije Miroslav Raduljica je najveći ljubitelj motora, takozvanih kruzera, među košarkašima. Pasionirani je bajker, ali naglašava da treba nositi zaštitnu opremu i voditi računa o bezbednosti.

Neverovatan osećaj "slobode i moći" je ono što ga privlači dvotočkašima. "Svako ko je seo i provozao motocikl to zna", ističe Raduljica.

Ljudima koji ne voze to ne može lako da se objasni, naravno uz sve mere predostrožnosti, ističe košarkaš.

Kaže da je vodio računa o bezbednosti i kada je prvi put seo na motocikl, i da je to bilo nešto primarno u tom momentu, čak pre osećaja slobode i moći.

Raduljica napominje da je imao manje nezgode, ali ništa preterano.

"Svaki put kad sednete na motocikl to je rizik sam po sebi, ali korišćenjem zaštitne opreme mislim da se taj rizik dosta smanjuje, kao i pravilnim treningom kada je reč o sportu", poručuje košarkaš.

U Kini "potpuni haos", Grčka dobar primer

Raduljica priča da je živeo u mnogim zemljama i navodi da postoji razlika u kulturi vožnje.

Zemlje se, kaže, razlikuju po tome koliko poštuju motocikliste i dodaje da je u Kini "potpuni haos", a kao pozitivan primer navodi Grčku.

"U Grčkoj se provlače stalno između automobila velikom brzinom i vozači automobila obraćaju pažnju na njih. Ta kultura vožnje i jednih i drugih je na visokom nivou. Vozeći u Grčkoj video sam da nema toliko nesreća kao u Srbiji", navodi Raduljica.

Ljubav prema motociklima zbog "Terminatora"

Raduljica kaže da mu je i dalje najveća želja da po završetku košarkaške karijere ode na roud-trip.

"Nažalost, za sada nisam mogao da je ostvarim iz objektivnih razloga, ali to stoji tu negde. Kraj karijere nije na vidiku, ali je sigurno bliži nego kada sam tu želju dobio", ističe srpski košarkaš.

Potvrdio je da je film "Terminator" usmerio njegovu ljubav ka "harliju" i da se tu, kada je bio jako mali, stvorila prva veza sa motociklima i "harli dejvidsonom".

"Kada mladi čuju apel od uzora, to se drugačije shvati"

Vladimir Jevtić, predsednik Asocijacije za bezbednost motociklista, navodi da se u Srbiji na svakih pet sati dogodi jedna moto-nezgoda.

"Definitivno je važno stalno pričati, apelovati. Mladi imaju svoje uzore, kada čuju od njih onda se to drugačije shvati nego kada majka ili otac to kažu", objašnjava Jevtić.

Poručuje da je vreme da ljudi počnu da razmišljaju da je saobraćaj nešto što odnosi živote. "Svi moramo da pazimo jedni na druge", kaže Jevtić.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара