Dok tradicionalne industrije beleže pad, telekomunikacije obaraju rekorde

Pandemija koronavirusa promenila je način poslovanja i komunikacije, što je doprinelo razvoju telekomunikacija i digitalizacije, zbog toga se treba pripremati za 5G mrežu kako bi se razvoj nastavio. I investicije u telekomunikacijama se ubrzavaju. Pokazali su se nedostaci fiksne mreže i ubrzala trka oko uvođenja 5G mreže.

Do 2025. godine cela Srbija trebalo bi da bude pokrivena širokopojasnim Internetom najnovije generacije. Ministarstvo telekomunikacija raspisalo je javni poziv za projekat za izgradnju mreže u 55 ruralnih naselja, a u oktobru sledi još jedan za dodatnih 600 naselja.

Za razliku od turizma, auto-industrije, transporta, telekomunikacije su otporne na korona virus. Dok druge tradiconalne industrije beleže pad, one čak i rastu i obaraju rekorde.

"U aprilu maju i junu aktivnih korisnika mobilne mreže ostvarilo je oko 5,5 milijardi minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 1,2 milijarde sms poruka. Što znači da je korisnik prosečno koristio 199 megabajta ili 6 gigabajta mesečno, kaže državni sekretar Ministartva trgovine i telekomunikacija Tanja Matić.

I diplomatija izašla na Internet 

Virus je i diplomatiju, tradicionalnu aktivnost iza zatvorenih vrata, naterao da izađe na Internet – tako, na primer, Forin ofis sada ima 258 hiljada pratilaca, kaže britanska ambasadorka kaže Šan Meklaud.

"Kada sam bila dete niti sam znala šta se zbiva u diplomatiji, niti kako se obavlja ta delatnost, a sada je sve to onlajn vidljivo. Sada je dovoljno 140 karakreta da se o nečemu raspravlja ozbiljno a paradoks je da privatno imam više pratilaca kada sviram ili vozim bicikl nego kao zvaničnik", navodi Meklaud.

Političke i sve ostale informacije građanima su više nego ikada dostupne, na klik, ali to upozoravaju stručnjaci, donosi nove izazove.

"Za mene je kao osobu koja živi od vesti pitanje svih pitanja kako da se prosečan čovek u Srbiji snađe zaštiti i pronađe za svoje informativne potrebe nađe odgovarajući medij s obzirom na brojnost i kako da prepozna pravu istinitu informaciju što je najvažnije od svega", rekao je državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović.

Ubrzavaju se investicije 

I investicije u telekomunikacijama se ubrzavaju. Pokazali su se nedostaci fiksne mreže i ubrzala trka oko uvođenja 5G mreže.

"Broj uređaja i broj korisnika se u proteklih godinu dana udvostručio Rast 5G terminala u svetu je pet puta brži nego kada je krenulo 4G da se primenjuje. Mnogi kapaciteti su popunjeni i to je razlog zašto i mi u Srbiji moramo da požurimo", kaže Nenad Zeljković iz "VIP mobajla".

Tanja Matić ističe da resorno ministarstvo evidentira rekorde, a kada je reč o 5G mreži smatra da sud o eventualnom uticaju na sredinu, ostavlja stručnjacima.

Telekomunikacione usluge omogućile su građanima tokom izolacije da ostanu u kontaktu sa najbližim, da kupuju, ali i da uče.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво