Ko je odgovoran za žalosno stanje legata Laze Lazarevića

Umesto gomile đubreta i stecišta beskućnika, u nekim drugim državama od kuće književnika i lekara Laze Lazarevića u centru Beograda napravila bi se turistička atrakcija. Kuća koja je spomenik kulture našla se u vrtlogu zamršenih imovinskopravnih odnosa.

Posle uspešno pregaženog đubreta, nečijih papuča, izbegnutih prljavih i dotrajalih maski za lice, čeka upozorenje da ne sme nešto da se dira. Zatečene osobe čvrsto su spavale u domu Laze Lazarevića, spomeniku kulture pod zaštitom zakona i nekadašnjeg dela Biblioteke grada. Mesingana ploča na fasadi kuće koja o tome govori zavijena je u paučinu.

Nekadašnji direktor Biblioteke Grada Simeon Babić kaže da je u kuću provaljeno. "U toku je restitucija, a istovremeno se vodi i žalbeni postupak. Ne postoji nikakav drugi cilj osim da se kuća privede nameni, spomeničkom nasleđu", dodaje Babić.

Čuveni Laza Lazarević je na nebrojeno mnogo načina zauvek zadužio srpsku naučnu i književnu scenu, a uzvratili smo mu katastrofalnim stanjem kuće u kojoj je živeo, u centru Beograda.

Zdanje u Hilandarskoj 7 decenijama je imalo veliki značaj za kulturu i obrazovanje mlađih naraštaja i do pre nekoliko godina predstavljalo je obrazovnu instituciju od velike važnosti za kulturni život grada. Prema zakonu o javnoj svojini koji je stupio na snagu 2011. godine, objekat je dobio status kulturnog dobra i nalazi se u vlasništvu Republike Srbije. 

Pitanje odgovornosti za obnovu kuće vrti se ukrug, a da bi sve bilo komplikovanije pojavili su se i zamršeni imovinskopravni odnosi. Vlasnik zgrade koji je po pravosnažnoj odluci bio dužan da se odseli pokrenuo je sudski proces protiv lokalne samouprave.

Marija Krstić iz Agencije za restituciju navodi da pre dve godine kada je doneto rešenje grad Beograd i Državno pravobranilaštvo uložili su žalbu.

"O žalbi se odlučivalo u drugostepenom postupku. Ministarstvo finansija je potvrdilo prvostepeno rešenje Agencije. Međutim, protiv te drugostepene odluke, podneta je tužba Upravnom sudu", dodaje Krstićeva.

Napominje da je Republička direkcija za imovinu 2018. godine dala kuću u zakup Fondaciji B92 na pet godina po povlašćenoj ceni. "Pokazali su da i dalje nemaju nameru da objekat pretvore u spomen-sobu Laze Lazarevića", ističe Krstićeva.

Dvospratno zdanje u Hilandarskoj 7 prvi put se spominje 1881. godine, kao kuća koju su tadašnji vlasnici preko oglasa ponudili na izdavanje. Samo šest godina kasnije, pisac Laza Lazarević je svom prijatelju otkrio želju da baš ona postane njegov dom. Kuću u prelepom delu Beograda kupio je nekoliko godina kasnije, ali nije imao priliku da dugo uživa u njoj, jer je već u januaru 1891. godine preminuo.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво