Neće morati da uče iz beleški, đaci posle 30 godina dobili udžbenike na maternjem

Učenici od prvog do trećeg i od petog do sedmog razreda osnovne škole u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, posle više od trideset godina, dobili su udžbenike na maternjem jeziku. Besplatne udžbenike za više od četiri hiljade đaka obezbedila su ministarstva prosvete Srbije i Albanije na predlog Nacionalnog saveta Albanaca.

Zahvalni su đaci Osnovne škole "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu kod Bujanovca što su dobili udžbenike na maternjem jeziku. Više neće morati da uče iz beleški i kopiranih knjiga.

"Udžbenici su ogromno olakšanje za nas učitelje, a naročito za đake. Lakše će učiti, usvajati znanja iz knjiga, što ranije nisu bili u mogućnosti", kaže učiteljica Arta Šabani.

"Olakšaće nam proces vaspitanja, pošto deca nisu imala knjige, učila su samo iz starih udžbenika. Ovi udžbenici će nam olakšati posao, deca će steći više znanja i iskustva", istakla je učiteljica Valjtona Ismailji.

Dvadest hiljada besplatnih udžbenika dobilo je više od četiri hiljade osnovaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Naser Zahiri, direktor OŠ "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu, rekao je da je to značajno pitanje koje je rešeno.

"Mi od naredne godine nećemo imati problema sa udžbenicima i đaci više neće da uče iz različitih udžbenika, već iz udžbenika za koje je Ministarstvo prosvete dalo zeleno svetlo", kaže Naser Zahiri.

"Važno je da se osiguravaju isti uslovi za učenike iz albanske zajednice kao što ima svaki drugi učenik u Srbiji", rekao je Ragmi Mustafa, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Naredne godine, očekuju u Nacionalnom savetu Albanaca da i učenici četvrtog i osmog razreda dobiju udžbenike, kao i oko tri hiljade srednjoškolaca sa juga Srbije koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара