Đorđević položio venac na spomenik V-3 kragujevačke gimnazije

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević položio je u ime Vlade Srbije venac na spomenik V-3 kragujevačke gimnazije, gde su 1941. godine streljani učenici i učitelji te škole.

Zoran Đorđević je nakon polaganja venca istakao da najveći i najstrašniji simboli zla, za koje nema primera u celokupnoj ljudskoj civilizaciji, fašističko-nacistički logori smrti su tamna mrlja na savesti čovečanstva, neizbrisiva sramota ljudskog roda.

"Posebno mesto na toj mapi zemaljskog pakla zauzimaju Aušvic i, za nas, Srbe, Jasenovac, kao najužasnija stratišta jevrejskog, odnosno srpskog naroda", poručio je ministar.

Prema njegovim rečima, ustaški režim je, pored toga što je razarao i spaljivao do temelja srpske pravoslavne svetinje, iznedrio i poseban program "preveravanja".

Kako je objasnio, nasilnog pokatoličavanja sasvim male srpske dece, one koja su imala više sreće od one srpske dece kojima je nasilno i u velikim mukama život oduzet u Jasenovcu ili logorima smrti koje je ustaški režim posebno namenio isključivo za ubijanje dece, kakav je, na primer, bio logor Jastrebarsko, u kojem je život izgubilo preko 22.000 dece.

Đorđević je poručio da je najmanje što možemo danas da učinimo ne zaboravimo, nikada da ne zaboravimo, njihove muke, patnje i užase kojima su prisustvovali, kojima su i sami bili podvrgnuti, i koji su imali sreću da prežive.

"Predsednik Aleksandar Vučić je u više navrata istakao da će uskoro biti emitovan prvi srpski film koji za tematiku ima stradanje našeg naroda u logoru Jasenovac, što je veoma značajno za kulturu sećanja novih generacija građana Srbije", podsetio je ministar.

Naveo je i da je u saradnji sa Republikom Srpskom i predsednikom Miloradom Dodikom, predsednik Vučić istakao rešenost i posvećenost izgradnji memorijalnog kompleksa, kojim će se na dostojan način odati dužno i trajno poštovanje žrtvama genocida, izvršenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH u Drugom svetskom ratu.

"Jasenovac, pravo na nezaborav" 

Povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja preživelih logoraša u brojnim koncentracionim logorima, u Muzeju 21. oktobar u Kragujevcu, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je i najveću izložbu o Jasenovcu u Srbiji posle Drugog svetskog rata pod nazivom "Jasenovac, pravo na nezaborav".

Pored otvaranja izložbe i ceremonije polaganja venaca održana je i svečana promocija trilogije profesora dr Grajfa o Jasenovcu, ustaškom konačnom rešenju i Alojziju Stepincu, naučna ZUM konferencija i promocija knjige profesora Mekkormika o Anti Paveliću.

Ministar Đorđević istakao je da Republika Srbija, kao država koja je baštinik evropske vrednosti, među kojima je jedna od osnovnih antifašizam, izuzetno ceni dugogodišnji rad i veliki doprinos koji je prof. dr Gideon Grajf  dao, i daje i danas, utvrđivanju činjenica o stvarnom, tačnom, na činjenicama i dokazima zasnovanom broju srpskih žrtava u ustaškom genocidu.

"Naša je uloga da ne zaboravimo i ne dozvolimo da se ono što je nepobitna istina prepravlja i, time, ponovo ubija i dodatno unižava ona nekadašnja, i tada i danas, nevina žrtva", naglasio je Đorđević.

Istakao je i da su zbog toga događaji poput ove naučne konferencije naročito dragoceni, upravo u današnje vreme i na ovom mestu, u Srbiji, zemlji žrtvi genocida, zemlji u kojoj snaga naučne istine i težina istorijski validno potvrđenih argumenata uvek odnosi prevagu nad svim lažima i pokušajima falsifikovanja i revizije činjenica.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво