U Koceljevi nema Festivala zimnice, ali kod Mitrovića je moba paprika

Zbog korone, ove godine u Koceljevi se neće organizovati tradicionalni Festival zimnice. I pored toga, brojne tegle biće napunjene, jer su kupci navikli i na domaće proizvode i na vredne domaćine iz tamnavskog kraja. Da bi napulili špajz i spremili ajvar, kod porodice Mitrović svakog dana – moba.

Svakodnevno miris paprika i puno dvorište, uz smederevac, u domu Mitrovica uvek je radno i veselo. Od berbe do tegle potrebna su tri dana, a za trebljenje paprika i prava koceljevačka moba.

"Svaki dan dva burića, to je negde oko 70 kg paprika, napunimo negde omo 500, 600 tegli, zbog toga je potrebna radna akcija, za kilogram paprika negde oko 15 -tak minuta, za jedan kilogram ajvara nam treba tri kilograma paprika, e sad vidite kolika je to količina", kaže Slavica Mitrović iz Koceljeve.

Miodrag Mitrović priča da tri "tone paprike ove crvene i jednu tonu ostale paprike, paradajiz paprike, somborke, roštiljke, feferone sve to spakujemo u tegle, svaki dan sem nedelje i kad je crveno slovo ne radimo onda".

Za dnevnu turu četiri sata pečenja, toliko i posla oko trebljenja za 8 ruku svako popodne. Komšijska i prijateljska pomoć redovna, a kad prodje berba u okolnim šljivicima, dvorište je i punije.

"Eto radna akcija, malo se šalimo, eto čistimo papriku, sa ovom crvenom nije teško al je mnogo teže sa somborkom zato što je ljuta", ispričala je njihova komšinica Svetlana Stanić.

Dušica Vukosavljević iz Valjeva kaže da je došla na mobu paprika kod prijatelja.

"Il da trebim papriku, il da čuvam unuku, prijateljska pomoć", dodaje Dušica.

U špajzu Mitrovića tek petina je spremna. Do vrha će naslagati kad prerade deset tona povrća. Mnoge tegle već su rezervisane, a poslednju papriku će, kažu, skinuti u novembru.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво