Prva on-lajn prodavnica za proizvode iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji

Od pre nekoliko nedelja počela je da radi prva on-lajn prodavnica za proizvode iz srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. Namera je da se promovisanjem različitih prehrambenih i zanatskih proizvoda i pružanjem podrške u digitalnom poslovanju, pomogne opstanku i ostanku srpskog naroda na tom prostoru.

Usled epidemije koronavirusa Srbi na Kosovu i Metohiji muku muče sa prodajom svojih proizvoda. Većina pijaca na Kosovu je zatvorena. Zatekli smo prizor kako policija na takozvanoj srpskoj pijaci u Gnjilanu naređuje uklanjanje robe i prekid prodaje.

"Taman počnemo da prodajemo policija  dođe. Kažu da se pokupimo robu za 10 minuta, da pijace nema, a onda dođu prekupci i našu robu prodaju na drugoj pijaci", kaže Jasmina Živković.

Druge barijere nastale usled odsečenosti od centralne Srbije, dve decenije srpskim proizvođačima na Kosovu i Metohiji stvaraju gotovo nerešiv problem da svoju robu ponude i iznesu van svojih sredina. 

Administracija, duplo oporezivanje i carina njihovim proizvodima višestruko uvećavaju cenu. Mladi u Kosovskom pomoravlju organizovali su digitalnu prodaju. Posreduju između proizvođača u srpskim sredinama i potrošača širom sveta.

"Mi smo tu da im pomognemo oko organizovanja, etiketa, ambalaža da bi ljudi mogli da naprave svoj brend kako bi bili konkurentni na tržištu centralne Srbije", objašnjava Nikola Vasić iz  Humanitarne organizacije "Kosovsko pomoravlje".

Porudžbine međutim za kratko vreme krenule su da stižu i iz inostranstva. U ponudi su porizvodi zimnice pripremljene na starinski način, rakija, vino iz Velike Hoče, domaće pivo iz Gračanice, tradicionalno rađeni odevni predmeti, ikone, makete srpskih manastira.

Najviše je proizvođača iz Kosovskog pomoravlja. Radomir Živković proizvodi papriku i od nje ajvar. Dobio je i prvu narudžbinu preko sajta "Kupuj sa Kosmeta".

Negde oko 500 tegli, to je za Beograd, kontakti za Novi Sad još traju ali mislim da će oko 1000 tegli da bude ukupno", kaže Radmir iz sela Budriga.

Grupa žena u Ranillugu osnovala je krojačku radionicu. Kroje i šiju moderne i tradiocionalne komade odeće. Nude ih i kupcima preko interneta.

"Radimo ono što su naše bake, majke radile. Vezene stvari kao tradicija Kosovskog pomoravlja, pletene džempere, stolnjake, torbice od veza", objašnjava Aleksandra Simonović iz Studia "Jefimija".

Za narodne rukotvorine vredne žene Raniluga koriste alate stare više decenija. Mladena Simonović koristi razboj koji je donela u miraz.

Organizatori internet prodaje kažu da žele da pomognu ljudima, da im vrate dostojanstvo da mogu da žive od svog rada, da ako mogu zadrže mlade. Iznad svega toga da tradiciju Srba na Kosovu sačuvaju od zaborava.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи