Članovi porodica položili cveće na spomenik nestalim osobama u Prištini

Članovi porodica nestalih lica svih nacionalnosti danas su položili cveće na spomenik posvećen nestalim licima ispred kosovske skupštine, a potom je održana zajednička konferencija za medije Resursnog centra za nestala lica iz Prištine i Udruženja članova porodica nestalih lica “Kosovski stradalnici“ iz Beograda.

Zajednička poruka članova porodica je da nestala lica nikada neće biti zaboravljena.

Bajram Ćerkini iz kosovskog Resursnog centra za nestala lica istakao je da od nadležnih institucija traže da se rasvetli sudbina nestalih bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost. Podsetio je da se više od 20 godina traga za još 1.600 osoba koje su nestale tokom i nakon rata na KiM.

Istakao je da članovi porodica nestalih lica nisu dobili nikakvu informaciju nakon poslednjeg sastanka delgacija Beograda i Prištine u Briselu, na kojem je trebalo da bude reči upravo o nestalim osobama.

"Ne znamo šta je do sada urađeno osim što su rekli da će to biti prva tačka dnevnog reda", naveo je Ćerkini. Ukazao je i da zakon o nestalim licima i dalje "stoji u nekoj fioci", i dodao da je neophodna politička volja za rešavanje ovog pitanja, prenosi Kosovo onlajn.

I Milorad Trifunović iz kosovskog Resursnog centra za nestala lica kaže da je njihov zahtev da se pitanje nestalih uvrsti u dnevni red pregovora Beograda i Prištine.

"Pismeno smo dostavili da prva tema pregovora bude rasvetljavanje sudbine nestalih. Međutim do dana današnjeg prema našim informacijama nije bilo reči o nestalima, nećemo da ostanemo na ovome, moraćemo da radikalizujemo naše zahteve", naveo je Trifunović.

Istovremeno, Nataša Šćepanović iz udruženja "Kosovski stradalnici" iz Beograda poručila je da članovi porodica nestalih ne mogu sami da pronađu svoje najmilije već im je potrebna pomoć institucija sa KiM i iz centralne Srbije.

"Naš zajednički imenitelj jesu tuga i bol i naša borba je tužna i teška i traje predugo. Mi smo svesni činjenice da sami ne možemo pronaći naše nestale, zato smo se udružili da zajedničkim snagama vršimo pritisak na sve aktere, na sve međunarodne i domaće instutucije i organizacije da nam pomognu u rasvetljavanju sudbine svih nestalih lica. Svi oni koji su počinili zločine moraju se pronaći imenom i prezimenom, moraju se procesuirati i adekvatno kazniti", istakla je Šćepanovićeva.

Poručuje da nestali ne smeju biti brojevi i napominje da nema napretka dok postoje tajne grobnice i dok se ne reši taj humanitarni problem.

Povodom obeležavanja međunarodnog dana nestalih lica, isti događaj će biti održan 27. avgusta i u Beogradu.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво