Mladi se vraćaju na selo

Pre tri decenije u Leušićima bio samo jedan učenik, danas ih je petnestak. Leušići sad imaju 63 domaćinstva, a još se mladih doseljava.

U sedam sela suvoborskog kraja, za poslednjih deset godina opustelo je 150 domova. Da se nešto menja, pokazuje primer Leušića, jednog od najmanjih sela u opštini Gornji Milanovac, u koje se u poslednjih nekoliko godina mladi vraćaju, a beleži se i porast nataliteta.

Pre nepune tri decenije u Leušićima je bio samo jedan učenik, sada se skoro iz svakog doma čuje dečija graja. Petnestak mališana do škole putuje od pet do 10 kilometara.

"Iz Leušića idem u Preljane, nije mi problem, jer tamo imam puno društva," kaže učenica, Kristina Đurović.

Danas Leušići imaju 63 domaćinstva, u njima živi stotinak punoletnih. Sve je više mladih čiji potomci stasavaju za školske klupe.

"Teško je, zimi je nezgodno, zbog učenika koji malo duže putuju, ali sve se to prevaziđe, najbitnije je da su oni zdravi i dobri", izjavila je Katarina Đurović.

Mladi se u Leušićima odlučuju da ostanu na svojim imanjima. Dok muškarci rade u Gornjem Milanovcu ili Čačku, žene ostaju kod kuće, brinu o domaćinstvu i rađaju decu.

Živko Milosavljević, meštanin, kaže da su se doselile nove komšije koje su od neplodnog napravili plodno zemljište i gaje borovnicu i drugo voće.

U osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Pranjanima dolazi 300 đaka.

"Činjenica je da natalitet opada, ali smo mi tu koji možemo učiniti dosta, ali ne možemo sami i niko ne može sam, nego se moramo povezati sa drugim institucijama i organizacijama", istakla je Mirjana Maćić, profesor razredne nastave.

Uz poljoprivredu i voćarstvo, poslednjih godina u Leušićima se razvija i seoski turizam. Možda će neko od gostiju pod Suvoborom odlučiti da sledi nesvakidašnji primer ovog sela.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара