Kako izgleda put do medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Srednjoškolci iz Srbije osvojili su medalje na 52. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja je održana kao onlajn takmičenje od 23. do 30. jula. Na takmičenju je učestvovalo 60 zemalja (svaka sa po četiri takmičara), dok je organizator olimpijade bila Turska. Predstavnici Srbije osvojili su četiri medalje.

Dušan Sladić profesor Hemijskog fakulteta navodi da su učenici na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojili tri srebrne i jednu bronzanu medalju.

"Žarko Ivković iz Niša, Jovan Marković iz Kruševca i Filip Koldžić iz Beograda osvojili su srebrne medalje, a Vasilije Pantelić iz 14. beogradske gimnazije je osvojio bronzanu medalju", naveo je Sladić.

Dodaje da je sistem takmičenja dosta razrađen i da učenici prolaze kroz višestruke selekcije na osnovu kojih se, kako kaže, formira ekipa koja osvaja medalje.

"Ove godine na žalost zbog pandemije koronavirusa nismo imali mogućnost da održimo sve nivoe takmičenja. Poslednji nivo je bio u martu, u pitanju je regionalno takmičenje, tako da smo birali ekipu na osnovu rezultata sa tog regionalnog takmičenja i na osnovu rezultata sa prošlogodišnje srpske hemijske olimpijade", objašnjava Sladić.

Dodaje da pripreme za takmičenje traju dve nedelje.

"Nedelju dana pripreme se održavaju u Nišu pod rukovodstvom profesora Mika Radulovića i nedelju dana se održavaju na Hemijskom fakultetu u Beogradu pod mojim rukovodstvom. To su vrlo intezivne pripreme. Mi radimo od deset ujutru do pola devet uveče sa jednosatnom pauzom za ručak. To je sa jedne strane naporno, ali sa druge strane meni veliko zadovoljstvo diskutovati sa tom decom i gledati kako oni pristupaju problemima je jako zanimljivo", ocenjuje Sladić.

Obostrano poverenje ključ uspeha 

Objašnjava da je za dobre rezultate pored znanja od ključnog značaja obostrano poverenje, ali i da je presudna i velika motivacija učenika da učestvuju na takmičenju.  

Dodaje da studije hemije upiše 50 odsto učenika koji učestvuju na hemijskim olimpijadama. 

Žarko Ivković koji je na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju navodi da su pripreme bile naporne, ali da je istovremeno veliko zadovoljstvo raditi sa tako stručnim ljudima i vršnjacima. 

"Iako je takmičenje bilo onlajn ja smatram da je ono bilo jako zanimljivo i fer kao i svih ostalih godina", ocenjuje Jovan Marković koji je na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi osvojio srebrnu medalju. 

Vasilije Pantelić navodi da je takmičenje na Međunarodnoj hemijskoj olipijadi ove godine podrazumevalo rešavanje zadataka bez praktičnog dela.

"Takmičili smo se tako što smo radili test od pet sati, ove godine nije postojao prktični deo tako da smo na Međunarodnoj olimpijadi bili samo na osnovu toga rangirani, a na mendeljejevskoj hemijskoj olimpijadi su postojala dva različita testa", objašnjava Pantelić, osvajač bronzane medalje.

Poručuju da im je želja da nakon završetka srednje škole upišu Hemijski fakultet.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво