Vrmdža u podnožju Rtnja – samo naizgled obično srpsko selo

Sokobanjsko selo Vrmdža u podnožju Rtnja, u poslednjih nekoliko godina postalo je prava turistička atrakcija i magnet za zaljubljenike u prirodu. Za samo nekoliko godina prodato je oko 50 kuća i placeva. Cene nekretnina skočile su četiri do pet puta, a u selo se slilo više od pola miliona evra.

Razbijenog tipa, sa zaseocima, i manje od 600 stanovnika, Vrmdža je naizgled obično srpsko selo. Ipak, to je selo koje ima zvanični sajt, kulturne i sportske festivale, selo u kome se organizuju časovi joge, jede vegetarijanska hrana i koje svakodnevno posećuju turisti. Selo u koje se ljudi doseljavaju, uglavnom visokoobrazovani, i donose nove biznise.

I gradi se, i obnavlja. Mladi Stefanovići koji su do nedavno za život zarađivali u Nemačkoj, pokrenuli su ponovo vodenični točak na staroj vodenici, i tu nalaze egzistenciju.

Stefan Stefanović kaže da je sama potražnja brašna sa kameničkog kamena velika i da nude domaću hranu.

"Imam uslove za 21 vek, voda se pije sa izvora, imamo dekorativnu rasvetu i trudimo se a priroda ostane netaknuta", kaže Slaviša Krstić, predsednik Mesne zajednice Vrmdža.

Ovakav razvoj rezultat je rešenosti meštana da rade na promociji sela i izgradnji infrastrukture.

Pokrenuli su takmičenje u planinskom biciklizmu i penjačko prvenstvo na prirodnoj steni kao i festival ekološkog filma i istakli ono što oduvek imaju – čistu prirodu, rimsko utvrđenje iz 3. veka, malo prirodno jezero, planine i stene.

Godišnje Vrmdžu, i ljude koji su ovo selo uredili i otvorili vrata gostima poseti nekoliko hiljada turista.

 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво