"Lazar 3" u napadu, nova modularana puška povećala ubojitost naših vojnika

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je izvođenju dela obuke odeljenja oklopnog borbenog vozila točkaša "Lazar-3", sa izvršenjem bojevog gađanja novouvedenom automatskom modularnom puškom 6,5/7,62 mm koju proizvodi "Zastava oružje", u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".

Prema rečima ministra Aleksandra Vulina, proces osavremenjavanja i uvođenja novih sredstava naoružanja u Vojsku Srbije je neprekidan.

"Modularna puška u kalibru 7,62, ali i u kalibru 6,5 je nešto što nemaju ni mnogo veće, bogatije i razvijenije armije nego što je naša. Modularna puška je postala deo našeg naoružanja, pripadnici 41. pešadijskog bataljona već vežbaju sa njom, uzimaju je kao svoje osnovno sredstvo i pokazuju da su naši konstruktori uradili izuzetan posao", rekao je Vulin.

Naglasio je da "ćemo nastaviti da opremamo našu vojsku i menjaćemo i ono što ni mnogo bogatiji ne mogu tako lako da urade, a to je - streljačko naoružanje".

"Osim toga, videli smo i kako se upotrebljava oklopno vozilo pešadije "Miloš" 4x4. Biće veliko pojačanje za pripadnike naših specijalnih jedinica i pokazuje da naši konstruktori mogu da se nose sa bilo kim od svojih kolega. Bez obzira koliko su neki bogatiji i razvijeniji, ne mogu da kažu da mnogo zaostajemo za njima. Proces osavremenjavanja, obučavanja, opremanja Vojske Srbije se nastavlja i nastavljaće se baš svakog dana", rekao je Vulin.

"Povećanje sposobnosti artiljerije i pešadije sa tri pravca"

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović istakao je da je u prethodnom periodu kao prioritet u povećanju sposobnosti Konene vojske bilo povećanje sposobnosti artiljerije, ali i pešadije, sa tri glavna pravca.

Prvi pravac je, kako je naveo, povećanje nivoa zaštite vojnika kroz novu generaciju zaštitne opreme vojnika.

Zatim, Miloradović ističe i povećanje sposobnosti zaštićene mobilnosti, odnosno odgovarajuća oklopna borbena vozila točkaši koja mogu da izdrže izazove savremenog bojišta i bezbedno prevoze pešadiju u borbi kao što je "Lazar".

Na trećem mestu, naglašava i povećanu ubojitost vojnika koja se ostvaruje novim sistemom streljačkog naoružanja, što podrazumeva novu pušku i još osam novih tipova streljačkog naoružanja, novi sistem municije i novi set optičkih i optoelektronskih nišanskih sprava. 

"Sve to zajedno treba da značajno poveća ubojitost naših vojnika pešadije za 30 do 50 procenata, odnosno da poveća prednji pojas zaprečne vatre i verovatnoću pogotka jedinačnom vatrom uz nesmanjenu efikasnost u rafalnoj paljbi", kaže Miloradović.

Osnova svega toga je, kaže, novi metak 6,5 mm koji je uveden u naoružanje posle iscrpnih ispitivanja prethodnih godina i nova modularna puška M19 6,5/7,62 mm koja je nedavno uvedena u naoružanje, a čiju ste efikasnost danas mogli da vidite tokom obuke pripadnika 41. pešadijskog bataljona.

Dodao je da je ona opremljena kompleksnim nišanskim sistemima - dnevni i refleksni optički nišan koji spada u standardni komplet puške, kao i termovizijski nišan koji će nositi određeni broj pripadnika svakog pešadijskog odeljenja, a koji značajno povećava efikasnost tog odeljenja i u noćnim dejstvima.

On je najavio da se do kraja leta očekuje da se preostali deo ove nove generacije streljačkog naoružanja uvede u naoružanje naše vojske i da se sa njima ubrzo opreme svi pešadijski bataljoni Vojske Srbije.

Kako je istakao potporučnik Nebojša Cvetković komandir voda u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade Kopnene vojske, tokom obuke i gađanja na poligonu u Nikincima, može se reći da je puška pouzdana, veoma precizna i ergonomična.

"Posebno bih izdvojio činjenicu da je ova puška modularna, što znači da se zavisno od zadatka i od potrebe može koristiti i u kalibru 7,62 mm, kao i u kalibru 6,5 mm, koji se po određenim parametrima pokazao kao izuzetan", naglasio je potporučnik Cvetković.

Pripadnik 72. brigade za specijalne operacije istakao je da su pripadnici te jedinice na poligonu u Nikincima započeli uvežbavanja na borbenom oklopnom vozilu "Miloš". 

"Naša prva zapažanja su da je vozilo jako pouzdano, komforno, odlikuje ga dobra prohodnost i omogućuje nam lako nastupanje, odnosno, lak izlazak iz vozila i zaposedanje borbenog položaja", istakao je on dodajući da će dolaskom vozila "Miloš" u tu jedinicu znatno biti Unapređene borbene sposobnosti, a izvršavanje zadataka biti olakšano. 

Na poligonu u Nikincima prikazani su i novi kompleti zaštitne balističke opreme T-18 i demonstrativni rad oklopnog vozila "Miloš", nakon uspešno završenih ispitivanja.

Obuka u Nikincima se realizuje po temi odeljenje OBVT "Lazar 3" u napadu, sa izvršenjem bojevih gađanja iz modularne automatske puške na 100, 200, 300 i 500 metara u mestu i pokretu, iz vozila i van vozila, kao i gađanje iz pokreta na bočne ciljeve kroz puškarnice vozila.

Izvođenju obuke je prisustvovao i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво