Preminula slikarka i konzervatorka Slobodanka Pribaković Kostić

Preminula je akademksa slikarka i viša konzervatorka Slobodnka Danka Pribaković Kostić. Radni vek provela je u Narodnom muzeju u Kraljevu.

Slobodanka Danka Pribaković Kostić rođena je u Kraljevu 1942. godine. Nakon osnovnog obrazovanja u rodnom gradu, završila je 1963. srednju Školu za primenjenu umetnost u Peći.

U Narodni muzej Kraljevo primljena je 1966. kao konzervator, ali je uporedo sa radom nastavila dalje usavršavanje. Na Višoj pedagoškoj školi u Prištini diplomirala je 1970. na smeru likovno vaspitanje, a 1972. upisala je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu na kojem je, u klasi profesora Miloša Bajića, diplomirala 1976. godine.

Tako je postala prva diplomirana slikarka u Kraljevu, a od 1978. godine i prva članica ULUS-a iz Kraljeva.

U Muzeju je kao konzervator radila pun radni staž, od 1966. do 2006. godine, gde je stekla zvanje višeg konzervatora.

Velikom retrospektivnom izložbom slikarskih radova, Narodni muzej je 2006. godine odao priznanje svom istaknutom kustosu.

Imala je niz samostalnih izložbi: Kraljevo, Kragujevac, Bor, Vranje, Vrnjačka Banja, Čačak, Leposavić, Leskovac, Beograd, Pančevo, Apatin. Izlagala na izložbama: "Perspektiva IV" u Beogradu, "Otvoreni oktobarski salon" u Beogradu i na Izložbi novoprimljenih članova ULUS-a u Beogradu, kao i na mnogim drugim kolektivnim izložbama.

Učestvovala na slikarskim kolonijama: "Magnohrom" u Kraljevu, "Prohor Pčinski" u Vranju, "Studenica" u Studenici i "Ribnica".

Dobitnik je više nagrada: III nagrada na izložbi "Kraljevački likovni umetnici 75." u Kraljevu 1975; Otkupna nagrada na izložbi ULU "Vladislav Maržik" u Kraljevu 1995.

Slobodanka Danka Pribaković Kostić, biće sahranjena 31.07.2020. na Starom groblju Kraljevu.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво