Blagoje Jovović dobio ulicu u Beogradu, podižu se spomenici Selimoviću, Crnjanskom i Zmaju

Na višednevnu oštru raspravu u javnosti o tome da li bi Zagorska ulica trebalo da dobije ime po Blagoju Jovoviću, odbornici gradske skupštine stavili su tačku tako što su glasali za promenu imena. Skupština Beograda usvojila i odluke o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom i Jovanu Jovanoviću Zmaju.

Odbornici su usvojili Završni račun budžeta za 2019. godinu. Planirani prihodi iznosili su 121 milijardu dinara, dok je ostvareno 116,5 milijardi dinara. Planirani rashodi bili su 121,4 milijarde dinara, a ostvarena je 110,1 milijarda dinara.

Najviše novca izdvojeno je za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu 43,8 milijardi dinara, predškolsko 17 milijardi, socijalnu i dečju zaštitu 4,5 milijardi i kulturu i informisanje 4,3 milijarde dinara.

Odbornici su na sednici odlučili da se Zagorska ulica u Zemunu ubuduće zove Ulica Blagoja Jovovića. Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, kaže da je ovde reč o tome hoće li Srbija da poštuje svoju istoriju, dok je odbornik Rade Veljanovski rekao da nema ništa sporno u podizanju spomenika.

"Poslednjeg dana je preživljavao duboko emotivno sudbinu svog naroda u široj otadžbini u toku poslednjih ratnih događaja u bivšoj Jugoslaviji, a naročito sudbinu na Kosovu i Metohiji i tako je predao svoju dušu bogu", kazao je Vesić.

Rade Veljanovski rekao je da ta imena nije trebalo da se nađu zajedno sa imenom Blagoja Jovovića i sa raspravom o toj inicijativi.

Spomenik Selimoviću, Crnjanskom, Zmaju 

Doneta je odluka i o podizanju spomenika Meši Selimoviću, Jovanu Jovanoviću Zmaju i Milošu Crnjanskom.

Usvojena je odluka kojom se odobrava Sekretarijatu za socijalnu zaštitu da ne naplaćuje uslugu dnevnog boravka u Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika utvrđeno je šta je od dokumenta neophodno da bi građani ostvarili određene povlastice, a povećana je i kazna za putnike bez karte sa 6.000 na 10.000 dinara.

Primedbe na plan izgradnje u Košutnjaku

Pre početka, ispred Centra Sava, gde je i ovoga puta održavana sednica Skuptine grada, okupili su se predstavnici grupe građana ''Bitka za Košutnjak'' i ukazali na nekoliko problema.

"U okviru ovog plana detaljne regulacije za kompleks Avala filma na Košutnjaku nije urađena nikakva saobraćajna studija, a da je urađen bilo kakav minimalni transportni model, pokazalo bi se da na ovom delu gde je planirano 450.000 kvadratnih metara stambenog prostora i 150 komercijalnog, da je to kada se pretvori u saobraćaj 6.000 vozila samo u jednom satu koji treba da uđu u ulicu Blagoja Parovića i to samo na tri kružne raskrsnice koje su date ovim planom", izjavila je Marina Lipovac Tanasković iz grupe građana "Bitka za Košutnjak"

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je da Beograda neće dozvoliti da se ugrozi kvalitetna priroda i da će građani imati priliku da izlože svoje primedbe.

"Ovaj dokument koji je bio na javnom uvidu nije dokument iza kojeg stoji Grad Beograd, mi nismo dali našu reč da li se mi slažemo sa tim ili ne, da li je to naš predlog ili ne. Ovo je inicijativa investitora, a to je 10 odsto cele procedure", istakao je Stojičić.

Pristalice Saveza za Srbiju obratile su se novinarima pred sam početak zasedanja. Naveli su, između ostalog, da je nedopustivo što je oglašena prodaja Beograđanke, što su kupljeni lukskuzni džipovi za komunalnu miliciju i to što je podignuta cena izgradnje metroa. Kao i do sada, nisu prisustvovali sednici.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво