U Srbiji 21 žrtva trgovine ljudima ove godine, većina žrtve seksualne eksploatacije

Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da su pripadnici MUP-a tokom ove godine podneli krivične prijave protiv 22 osobe osumnjičene za trgovinu ljudima na štetu 21 osobe.

Ministar Stefanović, koji je i predsednik Saveta za borbu protiv trgovine ljudima Vlade Srbije, rekao je da su među žrtvama 15 punoletnih i 6 maloletnih osoba, dok je 12 osoba ženskog pola.

"U najvećem broju reč je o žrtvama seksualne eksploatacije", naveo je Stefanović.

Ministar je poručio da celokupno društvo mora zajedno i koordinirano da radi na sprečavanju da se takav zločin uopšte dogodi, jer su kada do njega dođe, posledice surove i nesagledive.

Srbija je, kako je naveo, u prethodnim godinama, u saradnji sa međunarodnim partnerima i predstavnicima civilnog sektora, preduzela brojne aktivnosti kako bi unapredila svoje institucionalne kapacitete u borbi protiv trgovine ljudima.

Kao neke od najznačajnijih Stefanović je izdvojio formiranje udarnih timova u kriminalističkoj policiji i otvaranje Prihvatilišta za žrtve trgovine ljudima, koje je dostupno 24 sata.

"Zadatak državnih organa je oštro kažnjavanje počinilaca i maksimalna podrška žrtvama na putu oporavka. Želim da istaknem da su te žene, deca, ljudi u stravičnom strahu od svojih mučitelja od kojih trpe sve vrste nasilja i da ne možete tako lako dopreti do njih", naveo je ministar.

Kada ih, kako je dodao, konačno "izvučete iz kandži tih zločinaca" nalaze se u užasnom i fizičkom i psihičkom stanju i pitanje je da li će im ikada poći za rukom da se zaista oporave od onoga što su preživeli.

"I baš zato celo društvo mora dati sve od sebe da niko ne dođe u situaciju da postane žrtva trgovine", rekao je Stefanović.

Govoreći o neophodnoj prevenciji i podizanju svesti u društvu, Stefanović je podsetio da su policijski službenici do sada održali na hiljade predavanja đacima četvrtog i šestog razreda osnovnih škola na temu zaštite dece od trgovine ljudima u okviru predmeta Osnovi bezbednosti dece.

"Moramo učiti našu decu o svim opasnostima, podizati svest mladih i informisati sve građane o ovom bezbednosnom riziku. Kao društvo moramo raditi na kontinuiranom edukovanju svih kako da ne upadnu u tu zamku i ne postanu žrtve, jer je i jedna žrtva trgovine ljudima previše", naglasio je ministar.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво