Šta sprečava povratak u sela podno Radana i Sokolovice

Iako su mnogi napustili toplička sela u potrazi za poslom, najnovije okolnosti i neizvesnost zbog koronavirusa naterala je mnoge da razmišljaju o povratku. U planinskim selima podno Radana i Sokolovice idealni su uslovi za bavljenje poljoprivredom i stočarstvom, ali su zbog lošeg puta, kojim se jedva prolazi terenskim vozilom, mnogima planovi ostali samo pusta želja.

Lekići iz Širokih Njiva do prve prodavnice i lekara imaju više od 30 kilometara i dva sata vožnje po izrovanom putu.

"Neprohodno je, ne može da se dođe. Tu ne možemo ništa sami da uradimo, nemoćni smo. Ovo što održavamo tu, to je to. Imamo lep život, samo kada bismo imali malo bolji put", kaže Bata Lekić, iz Širokih Njiva.

"Put je potreban svakome, bilo da ide po ogrev, bilo da ide u turizam, bilo da ide u lov, bilo da živi, da se bavi proizvodnjom. Put nema cenu", poručuje Milomir Veljović iz Kruševice.

Ovaj deo Toplice nakad je bio veoma naseljen. Šezdesetih godina prošlog veka, Kruševica je bila opštinsko mesto. Meštani su se uglavnom bavili poljoprivredom, a u školi koja je zatvorena još pre 20 godina bilo je više od 700 đaka.

Mnogi su se odselili u potrazi za poslom, jer je tu bez puta i osnovnih uslova za život gotovo nemoguće opstati. Sada se nakon završenog radnog veka vraćaju da ostatak života provedu na rodnoj grudi.

"Mi se malo Njegoševski držimo, kada je rekao: 'Gde je seme klicu zametnulo onde neka i telom počiva'. Mi, ima nas dosta entuzijasta koji volimo svoj rodni kraj i ovde boravimo najviše u letnjem periodu", ističe  Ratomir Maslaković iz Pestiša.

Popravka puta i mladima bi promenila život.

"Da je puta i mlada bi ovde došla i ja bih otišao kod nje da je uzmem, dovedem i živeli bismo zajedno. Ovako je vrlo teško", navodi Dejan Stojanović iz Kruševice.

Prirodna bogatstva pružaju dobar potencijal za razvoj ovog kraja, a da nade ima govori i činjenica da je u Tovrljanu ponovo otvorena škola koju pohađaju deca iz šest okolnih sela.

"Zamisao je da se ljudima koji su ostali da žive na selu, da formiraju tu svoje porodice, da im stvorimo uslove da imaju za život i rad približno kao što imaju u gradu ljudi", poručuje Aleksandar Simonović, gradonačelnik Prokuplja.

Meštani su se obraćali u više navrata Opštini Prokuplje, a apel za pomoć uputili su i Vladi i Predsedniku Republike Srbije.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво