Zaštitnik građana najavio kontrolu postupka Uprave za sprečavanje pranja novca

Zaštitnik građana Zoran Pašalić će izvršiti kontrolu postupka Uprave za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija povodom vesti da je ta Uprava napravila spisak novinara i udruženja građana i od banaka tražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine.

Povodom interesovanja javnosti i pojedinaca na vest da je Uprava za sprečavanje pranja novca Ministarstva finansija napravila spisak novinara i udruženja građana i od banaka tražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019. godine, Zaštitnik građana će u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima izvršiti kontrolu po obavljenom postupku radi utvrđivanja da li je ta kontrola urađena na osnovu važećih propisa i zakona, saopšteno je.

Dodaje se da Zaštitnik građana nije upoznat sa razlogom zbog kojih je Uprava za sprečavanje pranja novca izabrala baš navedene medijske radnike, nevladine organizacije i udruženja građana ali će u okviru svojih nadležnosti pratiti ceo postupak.

Postupak koji je pokrenula Uprava za sprečavanje pranja novca za uvid u bankovne transakcije navedenih subjekata je utvrđen Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, navodi Zaštitnik.

"Osnov za navedeno je propisan i Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, odnosno zakonskim ovlašćenjima koja Uprava ima a koji su propisani članom 73 navedenog zakona.  Propisuje se da ako Uprava oceni da u vezi sa određenim transakcijama ili licima postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma, može od obveznika da zahteva podatke iz evidencija o strankama i transakcijama", piše u saopštenju.

Ističe se i da Uprava po ovom zakonu može i da zahteva od obveznika i podatke i informacije koji se odnose na lica koja su učestvovala ili sarađivala u transakcijama ili poslovima lica za koje postoje osnovi sumnje da se radi o pranju novca ili finansiranju terorizma.

Takođe, navodi se i da posledice koje mogu imati kontrolisani subjekti zavise od toga šta će Uprava za sprečavanje prava novca prilikom kontrole odnosno obavljanja svoje nadležnosti, i na osnovu dokumentacije i informacija koje dobije od obveznika, utvrditi.

 

 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво