Meštani sela kod Trgovišta protiv izgradnje minihidroelektrane

Meštani Donjeg Stajevca kod Trgovišta, smatraju da će zbog izgradnje male hidroelektrane na reci Tripušnici ostati bez vode za navodnjavanje i stoku. Izgradnja je počela pre nekoliko meseci, u opštini kažu da investitor ima sve potrebne dozvole za gradnju.

Reka Tripušnica izvire ispod planine Dukat, sastavnica je Pčinje koja je prirodno obeležje ovog kraja. Na delu toka Tripušnice kroz selo Donji Stajevac u toku su radovi, gradi se mala hidroelektrana. Meštani su zabrinuti, smatraju da će izgradnjom hidroelektrane biti manje vode.

Meštanka Malinka Tasić ističe da vodu iz reke koriste za novdnjavanje i da tu vode krave na ispašu. Žali se da se zbog građevnskih radova stvara velika buka.

Mladen Tasić ukazuje da im se izgradnjom minihidroelektrane oduzima jedini izvor vode za piće i navodnjavanje bašta.

Meštani tvrde da je tu trebalo da bude most, ukazuju da nisu istaknute informacije o građevinskim radovima i o investitoru, da mesto nije obezbeđeno. Od preduzeća "Srbijavode" dobili su podatke i koji su vodni uslovi potrebni za izgradnju hidroelektrane.

"Planiraju da dužinom reke, u samom koritu ukopavaju cevi. Gore su napravili branu, u Gornjem Stajevcu. Katastrofa je od rečnog korita šta su uradili. Meštanima je ovde vodozahvat, seoski vodovod iz same reke", ukazuje Slađan Stojilković.

U lokalnoj samoupravi kažu da investitor ima dozvole nadležnih organa za gradnju hidroelektrane.

"Investitor je podneo zahtev za izdavanje lokacijskih uslova, ja sam prosledio dalje imaocima javnih ovlašćenja i nakon što su pribavili sve saglasnosti, ja sam izdao te lokacijske uslove, a nakon toga sam i izdao građevinsku dozvolu", navodi Dušan Petrović iz Odeljenja za privredu i finansije u Opštini Trgovište.

Predsednik opštine Nenad Krstić naglašava da je za Trgovište važno da se ulaže u tu lokalnu samoupravu i da na kraju plate državi takse. "Od toga mi kao lokalna samouprava imamo značajne prihode", dodaje Krstić.

U opštini Trgovište već postoji šest malih hidroelektrana u više sela.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво