Zaštitnik: Ministarstvo se meša u rad ombudsmana i Centra za socijalni rad

Zaštitnik građana ocenio je povodom novog saopštenja Ministarstva za rad da ono na sebe preuzima nadležnosti Centra za socijalni rad u Nišu, a obaveštavanjem javnosti o tome ko se nalazi u evidenciji Centra i šta sve nije u mogućnosti da uradi, direktno se meša u rad Zaštitnika i Centra za socijalni rad u Nišu.

U okviru svojih ovlašćenja i procedura Zaštitnik građana je zatražio od niškog Centra za socijalni rad da u roku od 15 dana dostavi informacije povodom nestanka maloletnog deteta iz Niša, a odgovor je usledio tri dana kasnije i to, kako navodi Zaštitnik, sasvim neočekivano, od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

To saopštenje Ministarstva, služba Zaštitnika vidi kao pokušaj prikrivanja odgovornosti za neke ranije propuste u radu, gde među najsvežije, kako se navodi, spada objavljivanje na sajtu Ministarstva imena i fotografije deteta bez sakrivenog lica koje je vraćeno usvojiteljskoj porodici.

Sve to je, kako dodaje Zaštitinik, u velikom neskladu sa tvrdnjom resornog ministarstva iz saopštenja da "aktivno radi na unapređenju položaja dece".

Zaštitnik građana posebno smatra neodgovornim tvrdnje ministarstva da će "usvajanjem Zakona o pravima deteta i Zaštitniku deteta ova tema biti značajno unapređena", jer se, kako kaže, građani u ovom momentu bore sa epidemijom i suočavaju sa teškim ekonomskim posledicama pandemije.

Zaštitnik građana je podsetio da je u Mišljenju na Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta upućenom 25. septembra 2019. godine Ministarstvu za rad ukazao da taj nacrt ne nudi nijedan novi mehanizam za zaštitu prava deteta u odnosu na već postojeći - Zaštitnika, koji ove aktivnosti već uspešno radi, kao i da su aktivnosti organa predviđenog Nacrtom zakona već deo njegovoih nadležnosti i ovlašćenja.

"Nije ni u javnom interesu, niti u interesu građana dupliranje institucija koje će se baviti ostvarivanjem, zaštitom, promocijom, monitoringom i unapređenjem prava deteta", napominje Zaštitinik.

On upozorava da opredeljivanje budžetskih sredstava za uspostavljanje novog organa koji bi se bavio poslovima koje već uspešno radi Zaštitnik građana, u situaciji nedovoljnih finansijskih resursa države da deci i porodicama pruži pomoć i podršku, nije samo neracionalno trošenje, već i neadekvatan odnos prema svim građanima, a deci posebno.

Zaštitnik građana navodi da su nedostatak finansijskih sredstava i ekonomska ograničenja razlozi sve manjeg broja zaposlenih u službama i ustanovama domskog tipa koje se bave decom.

Zbog toga, Zaštitnik ukazuje da se uvođenje novog državnog organa ne može smatrati unapređenjem položaja dece, kao ni, kako dodaje, "preuzimanje nižestepenih nadležnosti na osnovu kojih se obaveštava javnost u osetljivim slučajevima nestanka dece ne može smatrati odgovornim postupanjem nadležnog organa".

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je ranije danas da nestala trinaestogodišnja devojčica iz Niša, koja je pronađena u okolini Beograda, i njena porodica nisu bili na evidenciji niškog Centra za socijalni rad "Sveti Sava".

Ministarstvo je napomenulo i da centri za socijalni rad ne vode evidenciju o svim građanima Srbije i da pomenuta porodica do sada nije bila na evidenciji te ustanove, te da nije u mogućnosti da dostavi tražene podatke.

четвртак, 28. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво