Nezapamćene bujične poplave i odroni u ivanjičkom kraju

Izlivanje Moravice pamtiće građani Ivanjice i Požege. Najviše su stradali putevi i u toj opštini na snazi je vanredna situacija. Bujice su uništile više od 1.000 hektara malinjaka, dva do tri hektara krompira, kukuruza i bašte.

Na snimcima odrona u selu Luke koje su nam ustupili meštani zabeležen je trenutak kada se čitavo brdo obrušilo na lokalni put.

I dva dana nakon poplava slike su podjednako dramatične. Srušeni mostovi, odsečeni putevi. Reka Moravica bila je na svom istorijskom maksimumu.

Vodena stihija nosila je sve pred sobom. Gordana Jovanović videla je trenutak kada se urušio ovaj most u naselju Senjak, koji je decenijama spajao dve obale. Do voćnjaka i imanja meštani naselja Šume moraju obilaznim putem nekoliko kilometara odavde.

"On je bio samo prepukao i posle pola sata kada je nagrnulo drveće i sve se sručilo u minuti, i beton i metal. Ovaj most je bio asfaltiran i preko njega su prelazili i kamioni i traktori i baš je bio korišćen jer narod se bavi poljiprivredom", kaže meštanka naselja Senjak Gordana Jovanović.

Korito reke Moravice puno je otkinutih stabala, po njoj plove debla, smeće ali i automobili. Vodena stihija kažu meštani nosila je sve pred sobom. Pokrenuta su brojna klizišta.

Na putu koji od Ivanjice vodi ka Goliji na nekoliko mesta kompletno je otkinut deo kolovoza. Taj pravac ka Odvraćenici od strane Ivanjice potpuno je prekinut jer je i tamo voda odnela deo pa je sada tu provalija.

Milanko Milišić živi u naselju Buk baš uz put koji je poplava oštetila. Strepi i za svoju kuću jer se boji da će se pokrenuti klizište.

"Ovo se urušila zemlja, ostao asfalt da visi u vazduhu. Prva kola koja bi prošla ja verujem da bi sve otišlo u Moravu", kaže Milišić.

I na putu ka Međurečju voda se još nije povukla. Poplavljeni su malinjaci, strugare pored reke a i tu ima šteta na putevima.

"Od ovakvih bujičnih poplava koje su zadesile poslednjih 48 sati jedini spas je evakuacija građana. Toga nismo imali mnogo u Ivanjici, nekih 30-ak domova je evakuisano zbog klizišta i reke Moravice koja je nosila sve pred sobom. Šteta još ne može da se proceni jer se voda još nije povukla iako su padavine prestale. Ogromne su štete na opštinskim putevima, državnim, nekategorisanim putevima. Jedan most je potpuno odnelo dok je sedam oštećeno i na njima saobraćaj nije dozvoljen", objašnjava zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Od pre dva dana i poplave koja je zadesila Ivanjicu obustavljeno je snadbevanje pijaćom vodom. Vodozahvat je poplavljen, a tu nivo vode sporo opada pa je dinamika sanacije i dalje neizvesna.

Cevovod je na dva mesta u prekidu, kažu nadležni. Meštani se vodom snabdevaju sa cisterni koje su kao pomoć stigle od okolnih opština kao i od Vlade Srbije za snadbevanje zdravstvenih ustanova.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво