Srednja škola postaće obavezna - šta sve predviđa Strategija obrazovanja do 2027. godine

Srednjoškolsko obrazovanje, trebalo bi da bude obavezno, a u narednoj godini u sistem rada u jednoj smeni ulazi i 50 srednjih škola. To su neke od novina koje se predviđaju Strategijom obrazovanja do 2027. godine.

Cilj je da što više dece nastavi školovanje posle završene osnovne škole.

"Tu mislim da ćemo moći jako brzo da uradimo priču. Čekako promenu Ustava, da osim osnovnog i ono bude obavezno. Reforma gimnazije je čekala 40 godina. Mnoge stvari su urađene, ali nije to dovoljno, alimorate da znate da reforme obrazovanja traju dugo da su minimum osam, realinije 12 godina, i da je kontinuitet u radu ovoga resora jako važan", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Državna matura je trenutno najveći projekat, a kad bude uvedena, kažu nadležni, promeniće odnos prema učenju.

"Mi mlade ljude moramo da osposobimo da za život i rad u ovoj zemlji. Ono što je Sindikat obrazovanja godinama predočavao, a to je da ćemo mi doći u situaciju ne da imamo tehnološke viškove, nego ćemo imati tehnološke manjkove", izjavila je predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić.

U ovom trenutku školama nedostaje, na primer 700 profesora matematike. Deficitarne struke, najavljuje ministar regulisaće se kroz platne razrede, stipendiraće se akademci koji bi predavali matematiku i fiziku u školama.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво