Lekcija profesorke srpskog koja će se pamtiti

Pred maturantima su još samo maturski ispiti kojima će biti zaokružen jedan važan period u njihovim životima. O onome šta predstoji budućim lekarima, biolozima, stomatolozima, pa i filolozima govorila je profesorka srpskog jezika leskovačke Medicinske škole na poslednjem nesvakidašnjem času.

"Na početku ste velike životne borbe, setite se Sofoklove Antigone, nema predaje", krenula je video-poruka profesorke Milice Mišić svojim đacima.

Život nije lak, ali je baš zato i lep, pun padova i dizanja, borbe i odustajanja.

U šest minuta stalo je sve što ih čeka: i mirisna svitanja, i hladni vetrovi, i rani jadi, osvedočeno likovima nastalim iz pera srpskih i svetskih književnika.

Poslednji čas srpskog jezika prepun emocija, poruka i pouka kojom je profesorka Milica Mišić ispratila u život još jednu generaciju.

"Video zaista šalje jako bitne poruke i ja mislim da ne postoje prave reči kojima bismo mogli da opišemo svoja osećanja i koliko to nama zapravo znači", kaže Luka Đorđević, maturant Medicinske škole u Leskovcu.

I što se video završava Ahmedom Nurudinom nije slučajnost, to je čovek koji je sklon padanju i svestan je toga, kaže Milena Janković, maturantkinja Medicinske škole u Leskovcu.

"I kada su vam ciljevi veliki i daleki, koristiće vam saveti Svetoga Save i Besede na gori, ipak je skromnost vrlina", navodi se u video-poruci.

Poručuje im – praštajte, volite, razumite, čuvajte prijatelje, borite se za pravu ljubav, radite pošteno i predano, pričajte, pričanje je blagotvorno i spasonosno, govorio je Andrić.

Đaci zahvalni

Pouke zlata vredne sublimiraju sve pročitano i ispričano tokom protekle četiri godine.

"Pokazala nam je samu važnost čitanja, da postoji hiljade problema u životu čiji odgovor možemo da pronađemo u samim knjigama i da čitanjem mi obogaćujemo sebe", kaže Filip Stojčić, maturant Medicinske škole u Leskovcu. 

Nekada stroga, ali uvek pravična kao razredni starešina. Inovativna i iskrena profesorka Mišić zauzela je važno mesto u njihovim životima.

"Bila je posvećena i svi smo bili jednaki pred njom. Uvek je imala vremena za svakog", kaže Teodora Stamenković, maturantkinja Medicinske škole u Leskovcu. 

Poruka završila i na društvenim mrežama 

Čas namenjen učenicima na društvene mreže stigao je zahvaljujući koleginici. Skromno, nama je poručila: Samo sam radila svoj posao, poručila đacima za kraj da slede svoje snove i nikad ne stanu.

"Na kraju ću vam poželeti da ostanete svoji, a ja ću vas kao posebne zauvek pamtiti", ovim rečima profesorka Mišić završila je video-poruku.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара