Kako će se proslavljati maturske večeri i gde će đaci ići na ekskurzije

Koronavirus poremetio je planove i maturantima. Ipak, i ove godine slaviće se završetak škole, a prve proslave zakazane su za kraj juna. Kako će izgledati proslave maturskih večeri i gde će đaci moći na ekskurzije?

Malo kasnije nego prethodne i ova generacija maturanata imaće svoje veče za nezaborav. Epidemija im je poremetila planove, okupirani su pripremom prijemnog ispita, ali kažu šteta bi bila da se raziđu, a da ne proslave kraj jednog važnog životnog doba.

"Nismo se uopšte viđali, sa najbližima sam se viđala, ali ostale nisam. Tako da želim da ih vidim pre odlaska na fakultet", kaže Anastasija Stojanović, maturant Ekonomsko trgovačke škole u Vranju.

Marurantkinja Ekonomsko trgovačke škole u Vranju Petra Stojanović navodi da se nije nadala da će da bude proslave mature, ali da joj je drago što će biti. "Nisam se pripremala, nakon prijemnog ispita počeću da tražim neku svečanu haljinu. Veoma mi je drago da ćemo moći da proslavimo kao i ostale generacije", dodaje Stojanovićeva.

Prve proslave zakazane su već krajem juna, a većina će te večeri slaviti i upis na fakultet.

"Komuniciramo, dogovaramo se i dobra stvar je da ćemo verovatno uspeti da ispunimo želju velikom broju maturanata koji su sve vreme iskazivali želju da se matursko veče realizuje, jer ipak to je njima nešto što imaju jednom u životu", ističe Boris Katić, direktor firme "Gou tu ivent".

Hoće li maske biti obavezne? 

Od prakse da na istom mestu u isto vreme maturu proslavljaju učenici dve, tri škole ove godine će se najverovatnije odustati, iako veliki hoteli imaju mogućnost da organizuju bezbedno slavlje i za nekoliko stotina ljudi.

"Naravno da maturanti neće sedeti sa maskama u sali i slikati se s tim. Veliku većinu maturskih večeri možemo primiti sa lakoćom i da za nekim stolom bude njih šest ili osam, ne 10 ili 12 kao što je bila praksa do sad", naglašava Goran Kukura, direktor hrane i pića "Kraun plaze".

"Mali maturanti to mogu da proslave u velikim prostorijama, svečanim salama, sportskim halama u svojim školama ili u domovima kulture za seoska područja, uz maksimalne mere zaštite za svakog učenika, dok srednjoškolci mogu matursko veče da proslavljaju u lokalima, odnosno u restoranima, ali takođe da se ispoštuju mere zaštite i da to bude, preporuka je, posle 15. juna", objašnjava Aleksandar Pejić, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.

Ekskurzije od 1. juna do 31. avgusta, destinacija Srbija

A đake i posebno buduće maturante obradovala je vest da će moći i na ekskurziju, ali u Srbiji.

"Ekskurzije i nastave u prirodi mogu da se realizuju od 1. juna do 31. avgusta. To je preporuka školama. Za završne razrede srednjih škola, kojima je jedino i omogućeno da idu u inostranstvo, zabrana je da idu i oni predviđena putovanja na ekskurzije u inostranstvo moraju realizovati u Republici Srbiji", ističe Pejić.

U školske klupe vraćaju se narednih nedelja i mali i veliki maturanti zbog polaganja maturskih ispita. A posle njih svi ostali đaci koji žele da poprave ocene, ali uz poštovanje preporuka i mera zaštite.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво