Sećanje na srpske vojskovođe

Na Novom groblju u Beogradu danas je obeležena godišnjica smrti trojice srpskih velikana iz Balkanskih i Prvog svetskog rata: Živojina Mišića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma.

Povodom obeležavanja godišnjica smrti trojice velikih srpskih vojskovođa - Živojina Mišića, Petra Bojovića i Pavla Jurišića Šturma, danas su položeni venci na njihove grobove na Novom groblju u Beogradu.

Vence su položili predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike, Ministarstva odbrane i udruženja građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Predstavnik Sektora za boračko - invalidsku zaštitu Ministarstva rada i socijalne politike Dejan Ristić istakao je da su ta trojica najzaslužnije srpske vojskovođe u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Oni su bili i veliki rodoljubi i humanisti, a obeležavanjem godišnjica njihove smrti "podsećamo na stotine hiljada nastradalih vojnika i civila u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu u Srbiji", rekao je on.

Brigadni general Dragan Avrić je rekao da vojvode Živojin Mišić i Petar Bojovića, kao i armijski general Pavle Jurišić Šturm, pripadaju plejadi srpskih umova koji sadašnjim generacijama treba da služe kao primer časnog odnosa prema otadžbini.

Ko su bili Mišić, Bojović i Šturm

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine, Vojvoda Petar Bojović 19. januara 1945. godine, a armijski general Pavle Jurišić Šturm preminuo je 14. januara 1922. godine, svi u Beogradu.

U balkanskim ratovima Mišić je bio pomoćnik načelnika štaba Vrhovne komande vojvode Radomira Putnika i posebno se istakao pravilnom procenom situacije prvoga dana bitke na Bregalnici, kada je srpska Vrhovna komanda u Skoplju razmatrala pitanje na kojoj liniji će primiti odsudnu bitku.

Usvajanje njegovog predloga imalo je presudan uticaj na dalji tok i konačan ishod odlučujuće bitke Drugog balkanskog rata.

U Prvom svetskom ratu, tokom Kolubarske bitke 1914. godine, Mišiću je predata komanda nad Prvom armijom, koja se najviše zahvaljujući njegovim ličnim naporima i znanju, pretvorila u formaciju sposobnu za borbu.

Kolubarska bitka je najznačajnija bitka vojske Kraljevine Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu, koja je okončana uspešnom protivofanzivom srpskih vojnika protiv brojnije i bolje opremljene austrougarske vojske.

Bojović je u Prvom balkanskom ratu (1912-1913) bio načelnik štaba Prve armije, koja je izvojevala velike pobjede u Kumanovskoj i Bitoljskoj bici. U Drugom balkanskom ratu 1913. protiv Bugarske bio je načelnik štaba Prve armije, koja je odnela pobedu u bici na Bregalnici. Učestvovao je u mirovnim pregovorima sa Turskom u Londonu 1913. godine.

Bojović je u januaru 1916. imenovan je za načelnika štaba Vrhovne komande umesto bolesnog vojvode Radomira Putnika, a 1921. za načelnika Generalštaba na mesto preminulog vojvode Živojina Mišića.

Šturm je tokom balkanskih ratova komandovao Drinskom divizijom, koja se posebno istakla u Kumanovskoj bici, probivši tursku odbranu.

Prvi svetski rat dočekao je na čelu Treće armije, s kojom je učestvovao u operacijama srpske vojske tokom jeseni 1914. godine, čija je posledica bila veličanstvena pobeda u Kolubarskoj bici.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара