Parastos patrijarhu Pavlu

U Hramu Svetog Save na Vračaru služena zaupokojena liturgija i četrdesetodnevni parastos patrijarhu Pavlu. U manastiru Rakovica služen mali pomen.

Četrdesetodnevni parastos i zaupokojena liturgija patrijarhu Pavlu, služena je danas u Hramu Svetog Save u Beogradu. Služenje liturgije počelo je u 9 časova, a parastos u 11 časova.

U prisustvu velikog broja građana liturgiju i četrdesetodnevni parastos patrijarhu Pavlu  služio je mitropolit Amfilohije sa jerejima.

Mitropolit Amfilohije, koji je posle smrti patrijarha čuvar trona kao najstariji episkop u Sinodu poručio je okupljenima u Hramu Svetog Save da se ugledaju na patrijarha Pavla na način na koji se on ugledao na apostola Pavla.

"Sabirajući sve godine, njegov život i njegove podvige, možemo reći da se ugledamo na novog Pavla srpskog, kao što se on ugledao na svog nebeskog pokrovitelja (apostola Pavla) i Hrista", rekao je Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je rekao da su reči patrijarha Pavla dopirale do ljudskih srca i da je patrijarh stizao i do poslednjeg sela na Kosovu i Metohiji, gde je zamenjivao i sveštenstvo kada ga nije bilo i da je obilazio pomesne crkve u Evropi, Americi i Australiji.

"Kako da se ne ugledamo na njega, ako je poput apostola Pavla bio spreman da izgubi svoje spasenje ne bi li se njegov narod spasao", rekao je Amfilohije.

Službi u Hramu Svetog Save prisustvovali su ministar vera Srbije Bogoljub Šijaković i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Mali pomen patrijarhu služen je danas na patrijarhovom grobu u manastiru Rakovica.

U znak sećanja na patrijarha Pavla, Srpska pravoslavna crkva, u saradnji sa Ministarstvom vera, objavila je fotoalbum "Iz smrti u život".

Srpska pravoslavna crkva će prisutnima u Hramu Svetog Save, pokloniti po jedan primerak ovog foto-albuma.

Narednih dana ova knjiga biće dostavljena svim pravoslavnim crkvama, verskim zajednicama, većim bibliotekama u Srbiji i Republici Srpskoj, stranim državnicima i diplomatima, kao i Srbima u rasejanju, a elektronsko izdanje biće postavljeno i na internet prezentaciju Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Pavle preminuo je 15. novembra, a sahranjen je četiri dana kasnije, po sopstvenoj želji, u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи