Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

Pre 17 godina, u Beogradu je ispred zgrade Vlade ubijen premijer Srbije Zoran Đinđić. Pošta je odata u Aleji velikana, gde je sahranjen, i ispred zgrade Vlade. Zbog korona virusa otkazane su ranije najavljene šetnje, pa i tribina na Filozofskom fakultetu.

Prvi put bez šetnje za Zorana. Pošta je odata na mestu na kojem je ubijen. U dvorištu Vlade vence su položile stranačke kolege.

"Svakog od nas je na svoj način i kroz neku ličnu lekciju naučio koliko smo mali i koliko je on veliki. I 12. mart od 2003.godine dan u kojem svako od nas na svoj način prolazi tu životnu lekciju", kaže lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Na istom mestu bili su i članovi aktuelne Vlade i Zoranovog kabineta.

O nekadašnjem lideru demokrata u Aleji velikana na Novom groblju govorio je sadašnji predsednik Demokratske stranke.

"Oni koji su pucali, pucali su i u reforme, pucali su i u modernizaciju Srbije, pucali su i u promene koje su nam bile neophodne", kaže Zoran Lutovac, lider LDP-a.

„Srbija ni danas, 17 godina kasnije, ne može da popuni prazninu nastalu gubitkom jednog takvog čoveka, kao što je Đinđić bio", kažu iz Nove stranke.

Zoran Đinđić je bio doktor filozofije. U politiku ulazi 1989. Deset godina kasnije, američki nedeljnik Tajm uvrstio ga je među 14 vodećih evropskih političara trećeg milenijuma. Za premijera Srbije izabran je 25. januara 2001. nakon pobede DOS-a na republičkim parlamentarnim izborima. Ostao je upamćen i po brojnim izjava koje se i danas citiraju.

"Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, ionako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena utrošiti na oštrenje testere, nego drva seći tupom mašinom".

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво