Prednosti savremene hirurgije u lečenju tumora jetre

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije tumor jetre je u porastu, kako u svetu, tako i kod nas. Posebno su povećane metastaze raka jetre. Najsavremenijom hirurgijom one se operišu i omogućavaju višegodišnji život pacijenata, što je donedavno bilo nemoguće. Procenat preživljavanja pacijenata je veći od 40 odsto.

Brojne vrste raka drugih organa često metastaziraju u jetri. Prvi simptomi su obično nespecifični kao što su gubitak telesne težine, nelagoda, mučnina...

"Jetra je prvo mesto metastaziranja raka debelog creva zbog antomskog odnosa i cirkulacije koja direktno donosi tumorske ćelije. Jetra predstavlja prvi i osnovni filter za zloćudne ćelije i najveći deo loših ćelija se završava na tom nivou. Veoma mali broj odlazi na pluća i u neke druge organe", kaže prof. dr Aleksandar Karamarković, hirurg KBC "Zvezdara".

Nekada su ti pacijenti bili bez nade za izlečenje. U poslednjoj deceniji njima je produžen život savremenom hirurgijom uglavnom bez krvarenja.

"Savremene kontrole krvarenja u hirurgiji jetre su toliko usavršene i mi ih svakodnevno primenjujemo i kao rezultat toga imamo značajan broj zahvata kojima se odstranjuje manji ili veći deo tkiva jetre, da gotovo i nemamao značajan gubitak krvi", kaže doktor Karamarković.

"Sada ne osećam neke bolove, nešto sasvim blago i sa fiziterapeutom radim, pomalo ustajem, iz dana u dan ide na bolje", kaže jedna pacijentkinja.

Prednosti su velike. Smanjuje se stopa postoperativnih komplikacija, zatim mnogo je manji broj zloćudnih tumora.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара