Prati se stanje obolelog od koronavirusa, opserviraju se osobe sa kojima je bio u kontaktu

Iako mislimo da smo na sva moguća pitanja o koronairusu prethodnih nedelja odgovorili, prvi registrovani slučaj otvorio je nove dileme. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je pacijent kod koga je potvrđeno da ima virus stabilno i da je na stalnom monitoringu u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Zoran Gojković za RTS kaže da su pacijentu dostupni svi lekovi koji su na raspolaganju i u Srbiji i u svetu, a da su naši stručnjaci u stalnom kontaktu sa kolegama iz drugih zemalja koje su ranije imale iskustvo sa koronavirusom.

"Pacijent je inicijalno primljen u subotičku bolnicu a na predlog radne grupe, koja je procenila da je bolje da se pacijent transportuje u tercijalni nivo zdrastvene zaštite, zbog eventualno težeg oblika oboljenja", rekao je pokrajinski sekretar za zdrastvo.

Kada je reč o situaciji na terenu, postoje specijalni timovi sastavljeni od epidemiologa i sanitarnih inspektora koji opserviraju sve sa kojima je zaraženi bio u kontaktu.

"Veoma je važno da se kontakti ne kriju i da se krug zatvori. To ne znači da je zaražen neko sa kim je oboleli bio u kontaktu pre mesec dana ili ga je sreo na ulici", objašnjava Gojković.

Svi oni koji su bili u kontaktu sa zaraženim idu u kućni karantin a pokrajinski sekretar za zdrastvo ističe da svako od nas treba da bude odgovoran pre svega prema sebi ali i prema društvu u celini.

Kada se infekcija pojavila krajem decembra i početkom januara, Srbija je uspela da zadrži deo maski i da opskrbi zdrastvene centre.

"U ovom trenutku cela Evropa vapi za zaštitnom opremom. Mi smo zamolili dve naše fabrike koje proizvode maske da trenutno ne prodaju maske dalje već da ih zadrže za naše tržište. U ovom trenutku popunjavamo naše kapacitete, želimo da opskrbimo i apoteke ali moramo da znamo da maske ne štite u potpunosti, već prvenstveno imaju ulogu da ukoliko imate respiratorne probleme zaštitite druge", istakao je Gojković.

Italija je imala problem jer se u jeku sezone gripa pojavio koronavirus, što mu je omogućilo da se brzo proširi kroz već prebukirane zdrastvene ustanove.

"Mi smo produžili školski raspust u trenutku kada smo samo u Vojvodini imali 40.000 pacijenta sa sezonskim gripom a sada praktično više nemamo obolelih od gripa što nas je rasteretilo za borbu sa koronavirusom", rekao je pokrajinski sekretar za zdrastvo.

Država je odlučila da bude maksimalno transparentna prema građanima, da se sluša zdravstvena struka, a da se uslovi obezbede da ti zdrastveni radnici obavljaju svoj posao na najbolji mogući način, rekao je za RTS Zoran Gojković.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво