Bez šaka i stopala na najviši vrh Anda

Prva žena s invaliditetom, Srpkinja Danijela Jovanović, 23. januara kreće u osvajanje najvišeg vrha Južne Amerike, gotovo 7000 metara visoke Akonkagve u Argentini. Jovanovićeva, koja je rođena bez šaka i stopala, letos je osvojila i najviši vrh Evrope, Elbrus u Rusiji.

Danijela Jovanović je još letos postala rekorder, ona je prva žena s invaliditetom u svetu koja je uspela da osvoji 5.642 metra visok Elbrus.

Iako je rođena bez šaka i stopala, veruje da će uspeti u onome što mnogi profesionalni alpinisti nisu - osvojiti i najviši vrh Anda. U pohod na Akonkagvu Danijela kreće 2. februara, a za poslednji uspon predviđeno je oko 12 sati.

"Čula sam priče da je najteže tamo," kaže Danijela, "pa se nadam da ću zagrmeti za to, a moja porodica i prijatelji su srećni, pitaju me kako ćeš, pa pokušaću, pa ćemo videti a ja verujem da mogu".

Jovanovićeva je odrastala u hraniteljskim porodicama i Domu za mentalno nerazvijne osobe u Sremčici. Bavila se plivanjem i osvajala evropske medalje u kategoriji invalida.

Alpinista je od 2004. godine, od kada živi samostalno i, kako kaže njen trener Slobodan Stokić, za kratko vreme uspela je da se spremi za jedan od najtežih vrhova. Danijela, s klubom ekstremnih sportova "Pozitiv", poslednjih meseci trenira na planinama istočne Srbije. Za uspon na 6.962 metra visoku Akonkagvu dobar trening je, kažu alpinisti, presudan.

"S obzirom na to da se blizu nalazi ekvator s jedne strane, a s druge strane vrlo je blizu Pacifika i Atlanskog okeana, upravo se i vazdušne struje lome negde iznad Akonkagve. Vremenske prilike su izuzetno oštre i ekstremne, i upravo to, uz taj dugotrajan boravak na visini, čini da svaki alpinista počne da se posle nekog vremena lomi," kaže Stokić.

Alpinista za primer 

Danijela je jedina osoba s invaliditetom u Srbiji koja se alpinizmom bavi na visokom nivou.

Jedan od razloga je i to što je planinarska oprema za invalide izuzetno skupa, pa se i Danijela na Elbrus popela u dečjim cipelama. Srećom, ovoga puta ima kompletnu opremu, rađenu po njenoj meri.

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da su ovakvi projekti izuzetno značajni.

"To jeste veliki uspeh za Danijelu lično, da ona na osnovu preostalih sposobnosti može da postigne ovako visoke ciljeve", kaže pomoćnik ministra rada i socijalne politike Vladimir Pešić.

Dodao je da je njen poduhvat veoma važan zato što daje primer ostalim osobama s invaliditetom. "Imamo veliki broj ljudi koji imaju neki oblik invalidnosti a koji sede u kućama i nisu angažovani ni na koji drugi način", objašnjava Pešić. 

Danijela se do sada pela na Prokletije, Radac i Vitošu, a usponom na Elbrus svrstala se u kategoriju vrhunskih sportista. Povratak iz Argentine planiran je za 5. mart, do kada će, nada se, i taj vrh dopisati u svoju sportsku biografiju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво