Kontrola granica zbog koronavirusa, koja se pitanja postavljaju putnicima

Stručnjaci u Srbiji ističu da je zdravstveni sistem spreman da se bori sa potencijalnom zarazom. Najavljuju i dodatne mere sprečavanja pojave virusa. Naročito se kontrolišu putnici koji dolaze sa rizičnih područja. Rade Knežević iz Uprave carina rekao je za RTS da se kontroliše roba koja dolazi iz Italije i Kine, ali da nisu uvedene nikakve posebne mere.

Koronavirus se proširio na skoro 40 zemalja sveta. U Hrvatskoj je potvrđeno da je obolelo troje ljudi koji su boravili u Italiji. Prvi slučajevi zabeleženi su u Rumuniji, Grčkoj i Severnoj Makedoniji.

Do sada su se pojačane mere odnosile na aerodrome, odnedavno se detaljnije proveravaju putnici koji ulaze u našu zemlju.  

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Rade Knežević iz Uprave carina rekao je da je pojačan nadzor stupio na snagu.

"Krenuli smo sa aerodromima u Nišu i Beogradu, uvedene su termovizijske kamere koje mogu da prepoznaju i detektuju povišenu telesnu temperaturu kod putnika", kaže Knežević.

Napominje da takva vrsta preventivnih mera nije u nadležnosti Uprave carina, već u nadležnosti Ministarstva zdravlja, tačnije granično-sanitarne isnpekcije, ali Uprava carina kao deo tog sistema integrisanog upravljanja granicama pruža maksimalnu pomoć svim graničnim službama u preventivnim merama.

"Prešlo se i na granične prelaze, vrše se kontrole na drumskim prelazima, naročito se kontrolišu putnici koji dolaze sa rizičnih područja – prisutni su granični sanitarni inspektori koji obavljaju određenu vrstu intervjua sa putnicima, razgovora se sa njima, postavljaju se određena pitanja – koliko su provodili vremena u tim rizičnim područjima, da li su bili u kontaktu sa nekim ljudima koji su bolesni, kako se oni osećaju i onda postoje dalji koraci ukoliko se posumnja u nešto", naglasio je Knežević.

Kako kaže, za sada je situacija sigurna, nije detektovan nijedan slučaj.

Razgovori sa putnicima 

Govoreći o kriterijumima po kojima se putnici ispituju, Knežević kaže da se trude da obave intervjue sa što više putnika, da se kroz razgovor vidi da li je neko boravio i prošao kroz rizično područje.

Ukoliko se posumnja na koronavirus, Knežević kaže da granična sanitarna inspekcija ima propisanu proceduru ukoliko dođe do takvog slučaja.

Knežević kaže da se kontroliše roba koja dolazi iz Italije i Kine, ali nisu nikakve posebne mere uvedene jer je u pitanju kapljična virusna infekcija koja van nosioca može da provede u otvorenom prostoru sat vremena.

"Moramo da kontrolišemo robu, ukoliko roba dolazi sa rizičnog područja, naši službenici moraju da pregledaju robu, jer postoje i oni koji će iskoristiti ovu situaciju da bi nešto prokrijumčarili, ali to je naša svakodnevnica", kaže Knežević.

Detaljna kontrola robe 

Ističe da je kontrola je detaljna, bez obzira na to iz kog područja dolazi.

"Analiza rizika nam ukazuje da ukoliko dođe iz tog područja možda moramo da pojačamo naše mere kontrole", rekao je Knežević.

Došlo je do malog smanjenja uvoza robe, strah se uvukao među narod, kaže Knežević.

"Uvoz ide i dalje, mi to kontrolišemo ali prisutan je mali pad", ukazao je Knežević.

Govoreći o krijumčarenju, Knežević kaže da je krijumčarenje i suzbijanje krijumčarenja kreativan posao, ali su različite namere.

"Specifično je kada krijumčari pokušavaju da koriste svoje telo da nešto prokrijumčare, rizikuju život, to mi je ostavilo najveći utisak", kaže Knežević.

"Nije lako za otkrivanje, nema puno takvih primera. Vi se susrećete sa ljudima koji ne prezaju ni od čega", zaključio je Knežević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво