Ekipe Hitne pomoći viđene u punoj zaštitnoj opremi, da li je to redovna procedura

U Srbiji za sada nema građana koji boluju od novog koronavirusa. Kod 14 osoba urađeno testiranje i svi rezultati su negativni. Ipak, zbog pojave simptoma, kao što su visoka temperatura i kašalj, nekoliko osoba koje su bile u rizičnim područjima nalazi se u karantinu i na odeljenjima izolacije u Beogradu i Šapcu.

U utorak tokom popodneva je ekipa Hitne pomoći iz centra Beograda prevezla jednog pacijenta do Klinike za infektivne bolesti.

Bili su u punoj zaštitnoj opremi, što je uznemirilo građane, ali to je redovna procedura kada imamo situaciju da nam je zarazna bolest pred vratima.

Dr Ivana Stefanović iz Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć kaže da su ekipe Hitne pomoći do sada dva puta obukli punu zaštitnu opremu.

Osim slučaja iz centra prestonice, Hitna pomoć je reagovala i na poziv sa aerodroma, jer je pacijent imao temperaturu.

"Da biste aktivirali ovaj sistem, mora da bude pozitivna epidemiološka anketa – da neko dolazi sa područja ili iz gradova gde postoji koronavirus i da je termovizijskom kamerom viđeno da ima povišenu temperaturu", istakla je Stefanovićeva.

Nakon toga Hitna pomoć predaje pacijenta dežurnom infektologu u Klinici za infektivne i tropske bolesti, a ambulantna kola potom čisti Zavod za biocide i medicinsku ekologiju. Ta procedura traje oko 20 minuta.

Broj za sve potrebne informacije 

Svi građani, a najpre oni koji su bili u rizičnim područjima, mogu da dobiju neophodne informacije pozivom na broj 065/8945-235.

U poslednja 24 sata zabeleženo je 85 poziva, istakla je dr Ivana Stefanović.

Dodala je da su simptomi visoka temperatura, gušobolja, kijavica, kašalj, malaksalost.

"Sve ono što može da bude obična prehlada ili grip, ali sada, sa pozitivnom epidemiološkom anketom, moramo se ponašati razumno – ponašamo se kao da to jeste (koronavirus) dok se ne dokaže suprotno. Za sada nijedan slučaj nije dokazan", navela je Stefanovićeva.

Danas u 12 časova predsednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić se sastaju sa predstavnicima zdravstvenih ustanova u Srbiji koji su uključeni u borbu protiv koronavirusa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво