Izmena Zakona o katastru, brža dostava rešenja i upis nepokretnosti

Skupština je usvojila izmene i dopune Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova. Na upis imovine mnogi čekaju godinama, a izmenom propisa trebalo bi da se ubrzaju i dostava rešenja i upis nepokretnosti.

Zakon predviđa izmenu u načinu dostavljanja rešenja. Ukoliko poštar primaoca ne zatekne na adresi, rešenje će moći da se podigne u pošti u roku od 15 dana.

"Katastar nemate u svakom mestu, poštu imate u najmanjem selu, podignete svoje rešenje ako ne danas onda u narednih 15 dana što je krajnje komforan rok i smanjuje i troškove i vreme", ističe predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku, Snežana B. Petrović.

Smatraće se da je rešenje dostavljeno protekom 30 dana od dana oglašavanja rešenja na sajtu Republičkog geodetskog zavoda.

"Novina ovog zakona je da predviđa da će se istovremeno sa ekspedovanjem tog rešenja, putem poštanskog dostavljača, rešenje istovremeno objaviti na veb-prezentacije zavoda na oglasnoj tabli, elektronskoj oglasnoj tabli zavoda. Znači to će biti istog trenutka kad se postiže kvalifikovanim elektronskim potpisom, jednim klikom ona će se naći na elektronskoj oglasnoj tabli i biće lako pretraživača oglasna tabla po broju rešenja, po imenu i prezimenu, jedinstvenom matičnom broju građana", objašnjava Gordana Zorić iz Republičkog geodetskog zavoda.

Nerešeni predmeti godinama blokiraju one koji bi mogli da se reše, ali moraju da čekaju rešavanje prethodnih jer su na istoj parceli.

"Izmenama koje smo doneli potrebno je da katastar donese zajedničko rešenje, znači da objedini sve te prethodno podnete zahteve. Znači, recimo u konkretnom slučaju, ukoliko ima 50 prethodno podnetih zahteva, svi oni će biti na jednom rešenju i svi rokovi će krenuti da teku u isto vreme. Znači, da se jednim zbirnim rešenjem katastar donese rešenja za sve te prethodno donete slučajeve i na takav način ubrza nešto što je možda stajala godinama", kaže predsednica Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, Katarina Rakić.

Zakon predviđa i upis određenih zabeležbi bez donošenja rešenja, što će rasteretiti službe za katastar nepokretnosti pa će imati više vremena za rešavanje predmeta koji se odnose na upis prava nepokretnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво