Nove procedure na granicama zbog koronavirusa

Granična policija na Horgošu do sada je prijavljivala potencijane slučajeve iz Kine. Valentina Kalajdžić, šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice kaže za RTS da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

Pojačana kontrola putnika na graničnim prelazima zbog virusa korona do sada se odnosila pre svega na aerodrome. Međutim, zbog širenja virusa u okruženju kontrola se proširuje i na drumske granične prelaze.

Granična policija na Horgošu do sada je prijavljivala potencijane slučajeve iz Kine. Međutim, to se menja.

Valentina Kalajdžić, šef Odseka granične sanitarne inspekcije za područje Subotice kaže da se svim putnicima koji su prethodnih 14 dana boravili na području intenzivne transmisije koronavirusom uručuje zdravstveno upozorenje i radi se zdravstveni nadzor.

To, kako kaže, podrazumeva skrining merenja telesne temperature, intervju sa putnikom na osnovu kojih se određuju kriterijumi za dalje postupanje sa putnikom.

Govoreći o kriterijumima, ona kaže da je to prisustvo neke respiratorne infekcije, kašalj, gušenje.

"U intervjuu dobijamo odgovore da li je putnik bio u kontaktu sa obolelima od koranvirusa ili sa osobama koje su pod sumnjom da su obolele", kaže Kalajdžić.

Kalajdžićeva kaže da je na Horgošu bilo 19 nadozra i nijedan putnik nije imao simptome respiratorne infekcije.

Slične mere primenjuju se i na Batrovcima prema Hrvatskoj.

Kada je u pitanju Mađarska, tamo nije potvrđen slučaj koronavirusa, ali su sve službe na oprezu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво