Direktor SZO za RTS: Srbija ima kapacitet da se suoči sa koronavirusom

Koliko je naša zemlja spremna da se suoči sa kovidom-19, uverio se i direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu. Srbija je prva država Zapadnog Balkana koju je doktor Hans Kluge posetio od dolaska na funkciju.

Doktor Hans Klude je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom i ministrom zdravlja razgovarao o saradnji u borbi sa koronavirusom i ulaganjima u zaštitu životne sredine, a potpisan je i dvogodišnji protokol o saradnji.

U intervjuu RTS-u doktor Kluge kaže da i pored širenja virusa, razloga za paniku nema. 

- Devedeset osam odsto zaraženih je u Kini, a svega dva odsto u ostatku sveta. Razumem da su ljudi zabrinuti. Moj savet ministrima zdravlja Evrope bio bi da zdravstveni sistemi budu spremni da prime obolele, jer ovo što se desilo u Italiji može da se desi u bilo kojoj drugoj zemlji. Nema razloga za paniku, ali ustanove moraju da budu spremne da virus prepoznaju i leče pacijente sa dostojanstvom i bez diskriminacije.

Kakva je trenutno situacija u Italiji, večeras hitno putujete za Rim i odlazite u ugrožena područja?

- Poslali smo u Italiju tim Svetske zdravstvene organizacije i tim Evropskog centra za kontrolu bolesti, kako bi se utvrdili načini prenosa virusa. Večeras ću sa njima imati sastanak, na kojem ću dobiti bliže informacije.

Do pre dva meseca o tom virusu nismo ništa znali, šta danas znamo? Sumnja se i da je period inkubacije duži... 

- Reč je o novom virusu i za sada znamo da je inkubacioni period do 14 dana. Osamdeset odsto pacijenata ima blage simptome, 15 odsto teže, a pet odsto su kritični pacijenti. Sa današnjim danom zabaležena je smrtnost od dva procenta, uglavnom kod starijih hroničnih bolesnika.

Proveravali ste i da li je Srbija spremna za ovaj virus, utvrdili ste da jeste. Šta preporučujete našim građanima?

- Odlazim spokojan iz vaše zemlje. Srbija je spremna da dočeka virus .Nema razloga za paniku, jer imate dobar zdravstveni sistem. Ukoliko se virus pojavi, potrebno je podići mere na dodatni nivo, ali Srbija ima kapacitete da se suoči sa ovom bolešću.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво