Lončar: Zdravstveni sistem spreman za koronavirus

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge potpisali su sporazum o nastavku saradnje države sa tom zdravstvenom organizacijom.

Nema mesta panici zbog koronavirusa, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da je realno da se virus pojavi i u Srbiji, ali da je zdravstveni sistem spreman i da su sprovedene sve preporuke Svetske zdravstvene organizacije.

Posle potpisivanja sporazuma o nastavku saradnje u Palati Srbija sa regionalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hansom Klugeom, Lončar je rekao da u Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj koronavirusa i najavio da će na sajtu Ministarstva zdravlja biti poseban deo koji će se baviti koronavirusom.

Pozvao je građane da prate zvanične informacije nadležnih u zdravstvu u Srbiji, kao i informacije na sajtu Svetske zdravstvene organizacije.

Lončar je rekao da je realno da se koronavirus pojavi i u Srbiji, ali i naglasio da je zdravstveni sistem potpuno spreman ako i kada se koronavirus pojavi u našoj zemlji.

Poručio je da više ljudi umre od sezonskog gripa nego od koronovirusa i pozvao građane da primene uobičajene mere poput higijene ruku, izbegavanja velikih skupova, boravka u prirodi i zdrave ishrane.

Kluge: Srbija sprovela sve preporučene mere

Hans Kluge, koji posle sastanka u Beogradu putuje za Italiju gde je prisutan koronavirus, rekao je da iz Srbije odlazi spokojan jer se uverio da su u našoj zemlji primenjene sve preporučene mere.

"Druga poruka koju želim da prenesem svim vladama evropskih država jeste da nema mesta panici, ali da zdravestveni sistemi moraju da budu spremni za pojavu virusa", naveo je Kluge.

"To znači da moraju da budu spremni da leče pacijente, da to bude dostojanstveno i da ne sme biti diskriminacije prema osobama koje obole od ovog virusa", poručio je Kluge.

Kluge je istakao da treba činiti sve da se spreči dalje prenošenje virusa i treba uvesti mere u zdravstvene ustanove koje se tiču obuke i zaštite zdravestvenih radnika, da koriste odgovarajuću opremu i proceduru kako se ne bi i sami razboleli. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво