Zbog aranžmana za Italiju agencijama ne prestaju da zvone telefoni, građani u nedoumici

Posle vesti da je italijanska vlada uvela vanredne mere zaštite i 11 opština u severnim pokrajinama Lombardija i Veneto stavila u karantin, turističke agencije i građani danas razmišljaju samo o jednom – šta da rade?

Od otvaranja u agencijama telefoni ne prestaju da zvone. Zovu građani koji su uplatili putovanja u Veneciju, Milano, Toskanu, ali i oni koji bi da iskoriste sajamske popuste i plate za neke kasnije polaske. I subagenti su u nedoumici.

"Uglavnom pitaju ljudi da li mogu da zamene svoja putovanja, oni ne odustaju, oni žele da idu negde za Osmi mart, ali ne žele u Italiju zbog čitave te priče. Par pitanja je bilo da li ćemo im vratiti novac. Naravno da ćemo im vratiti novac – ne mi, nego svaka agencija koja bude otkazala Italiju, jer po uslovima putovanja kada se proglašavaju vanredne situacije u nekoj zemlji mi smo dužni da vratimo putnicima novac", objašnjava Maja Novaković iz "Plana tursa".

Osmomartovska putovanja uvek se dobro prodaju, ipak, zbog koronavirusa u "Plana tursu" doneli su odluku da se polasci 4. i 5. marta otkažu.

"U pitanju su destinacije Venecija, Milano, Toskana, kao i Rim. Što se tiče Rima, tamo trenutno nema nekih problema, s tim što smo mi iz bezbednosnih razloga zato što se prolazi kroz te regije severne Italije otkazali Rim trenutno", kaže Milan Vasić, komercijalni direktor "Plana tursa".

I u ostalim agencijama prate situaciju u Italiji i čekaju preporuku Jute. Otkazivanja u prepodnevnim satima nije bilo, jer je za sada prodato malo aranžmana, s obzirom na to da su sledeći polasci sredinom i krajem aprila.

"Šta god naši nadležni organi ili naša Vlada, bilo kakvu preporuku da daju, mi ćemo po njoj postupati naravno. Ukoliko to bude preporuka da se otkažu aranžmani, oni će biti otkazani. Te grupe još nisu formirane, tako da nemamo šta još da otkazujemo", ističe Maja Mitić iz "Argus tursa".

Oglasila se i JUTA saopštenjem da će sva putovanja u gradove Lombardije i Veneta u naredne dve nedelje biti otkazana. Putnicima novac može biti vraćen ili u dogovoru sa agencijom mogu da promene destinaciju.

Za sva ostala ugovorena i planirana putovanja za mart i april odluka će se doneti u skladu sa zvaničnim informacijama italijanskih vlasti. Osim Jute, agencije će pratiti i uputstva Ministarstva zdravlja, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva prosvete.

Prvo je pooštrilo kontrolu putnika koji dolaze iz Italije, drugo je građanima Srbije preporučilo da ne putuju u ugrožena područja Italije, a treće da se sva planirana studijska putovanja i ekskurzije odlože.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво