Preminuo Zoran Modli

Radijski voditelj Zoran Modli umro je u 71. godini u Beogradu posle kraće i teške bolesti. Bio je dugogodišnji voditelj i autor brojnih emisija na tri programa "Radio Beograda". Prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira. Autor je "Pilotske knjige".

Zoran Modli je bio jedan od najpoznatijih srpskih radio-novinara i disk-džokeja.

Rođen je 1948. godine u Zemunu, gde je išao u gimnaziju. Završio je Višu vazduhoplovnu pilotsku školu, bio je pilot i pilotski instruktor.

Počeo je karijeru disk-džokeja početkom sedamdesetih godina 20. veka u beogradskim diskotekama.

Izdao je ploču "Zoran Modli i leteća diskoteka" i bio je urednik jedne rubrike u muzičkom magazinu Džuboks.

Modli je sa Borom Đorđevićem početkom 1975. godine osnovao grupu "Hajduk Stanko i jataci", u kojoj je bio pevač, ali su imali samo dva singla, "Na putu za Stambol" i "Anđelija, čuvaj se Turaka".

Bio je veoma popularan radio-voditelj tokom osamdesetih kada je imao emisiju "Ventilator 202", u kojoj je kroz tada čuvenu "Demo top 10 listu" na "Dvestadvojci" skoro celu deceniju aktivno promovisao mlade domaće rok grupe.

"Ventilator 202" bio je ujedno i prva radijska emisija posvećena računarima i prvim komjuterskim programima.

Modli je preko radija puštao nešto što je ličilo na šuštanje i krčanje. To su, zapravo, bili novi kompjuterski programi koje su kod svojih kuća snimali na kasete oni slušaoci koji su tada imali rane modele prvih računara u Srbiji ("Spektrum", "Komodor 64", "Galaksija").

Ostavio je neizbrisiv trag svojim čuvenim špicama i džinglovima koji su u to vreme bili zaštitni znak "Dvestadvojke".

Emisiju "Modulacije" Modli počinje na Radio Pingvinu u maju 1993. godine. Emituje "Modul top-ten" vrh listu MOD datoteka, rudimentarne računarski stvorene muzike.

Ova emisija se 1995. godine seli na Radio Beograd 202, a 1996. godine dobija nagradu "Diskobolos" za najbolju radio i TV emisiju o računarima.

Ubrzo se opet vraća na Radio Pingvin uz novi naziv "Modulacije – The Next Generation", a potom prelazi na "MIP radio", gde ostaje do 1999. godine, kada se emisija gasi.

Od 2000. pokreće emisiju "ZAIR" (Zakon akcije i reakcije) koja je godinu dana emitovana na Radio Beogradu 202, a potom na beogradskoj Radio Laguni i na više nezavisnih radio-stanica u Srbiji i regionu.

Od 2002. godine pravi tehnološki iskorak jer se emisija sprema unapred u kućnim uslovima i na računaru, a prosleđuje se mreži lokalnih radio-stanica putem interneta, a može se preuzeti sa Modlijevog sajta. 

Modli se trudio da bude inovativan i prvi je vodio emisiju iz aviona, dok pilotira.

Posle više od 20 godina provedenih u "Jatu", gde je upravljao "boingom 727", nastavio je pilotsku karijeru kao kapetan u privatnoj avio-kompaniji "Princ avijejšn", sve do 15. jula 2010. godine, kada je doživeo udes na aerodromu Brač skliznuvši sa piste mlaznim poslovnim avionom. Avion je izgoreo, ali su posada i putnici izašli nepovređeni.

Posle tog udesa, Modli je napustio karijeru pilota. Do detalja je opisao svoj poslednji let u prvom poglavlju "Pilotske knjige".

Modli je pisao i knjige namenjene popularizaciji pilotskog poziva. Objavio je sedam knjiga o pilotskoj profesiji, letenju i avionima.

Informacija o vremenu i mestu sahrane Zorana Modlija biće naknadno objavljena.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво