Vlada najavljuje subvencije za električna vozila, a šta je sa biciklima

Najavljeno je da će Vlada Srbije do kraja februara obezbediti uslove za subvencionisanu kupovinu električkih i hibridnih putničkih vozila. Stručnjaci kažu da bi i oslobađanje od PDV-a bilo veliki korak. Iz Novog Sada inicijativa da se subvencioniše i kupovina elekričnih skutera i bicikala.

Skoro sve evropske zemlje imaju subvencije za hibridna i električna vozila. U bogatijim zemljama Skandinavije to je čak i polovina cene vozila, u našem susedstvu, u Hrvatskoj, taj fond godišnje iznosi 10 miliona evra, i to 6.000 evra po električnom i 4.000 po hibridnom vozilu, ali da bi se subvencija dobila, postoji konkurs.

Kod nas, sredstva postoje, ali ostaje pitanje kako će se rasporediti.

Neki stručnjaci kažu da nam nisu potrebni električni automobili bez infrastrukture, tačnije, punjača, a neki da treba razvijati gradski prevoz koji će zameniti indivudalne vožnje.

"Ja sam za sistemsko rešenje da se napravi jedna dubinsko tehničko-tehnloška analiza i da se osnovu realnih mogućnosti svih stanovnika ove zemlje donesu primenljivi propisi koji će napraviti podrobniju sliku saobraćajno-transportnog sistema", kaže Slaven Tica sa Saobraćajnog fakuleta u Beogradu.

Međutim, kupci strpljivo čekaju. Prvu beneficiju su dobili time što ne plaćaju porez na upotrebu vozila ukoliko su ona hibridna ili električna. To je godišnja ušteda od 250 do 2.500 evra koju je država već obezbedila.

Reciklaža bi mnogima odgovarala 

Stručnjaci, međutim, kažu da subvencije treba dati i onima koji bi vozila stara 17 ili 18 godina zamenili novijim.

Za sada tu privilegiju imaju samo taksisti sa donacijom od 8.000 evra bez obzira na to koja vozila kupuju. Reciklaža i metoda "staro za novo" za većinu bi bile spas, ali i brza zabrana uvoza automobila koji su već ekološki otpad u Evropi.

"Treba podići kriterijume da se ne voze više motori 'evro 3', a sa električnim šta bude. Mali smo mi da bismo se trkali u toj oblasti. Makar da ne dozvolimo evro 3, 4 i 5 – to bi bilo dovoljno", kaže Miloš Vasić sa Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Interesantna je i inicijativa biciklista iz Novog Sada koji traže da i njima država da subvenciju za kupovinu električnih skutera ili bickala. Oni kažu da bi time dobili mnogo jer jedan dobar bicikl košta i do 2.000 evra, a uopšte ne zagađuje životnu sredinu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво