Želite da se upišete na Vojnu akademiju? Ovo bi trebalo da znate

Zainteresovane za upis koji su doputovali iz cele zemlje kako bi se upoznali sa nastavnim, smeštajnim, sportskim i drugim kapacitetima Vojne akademije, nastavnici, komandiri i kadeti iz prve ruke su upoznali sa uslovima upisa, pravima i obavezama koje će imati tokom školovanja i kasnije.

To što su ovi mladi ljudi odlučili da se pre prijavljivanja na konkurs Vojne akademije lično uvere šta ih očekuje ukoliko se odluče za poziv oficira govori i o njihovoj odlučnosti da upišu studije.

Sa životnim i radnim prostorom potencijalne pitomce, ali i onom što ih očekuje ako im se pridruže, upoznali su kadeti koji privode kraju školovanje.

"Ono što mlade ljude interesuje su uslovi života i rada na Vojnoj akademiji, ali i sam vojni poziv. Akademija nudi vrhunsko obrazovanje, spoj teorijskog i praktičnog znanja koje imamo priliku da odmerimo sa našim kolegama sa civilnih fakulteta, ali da sva stečena znanja u učionicama i kabinetima praktično proverimo na poligonima u jedinici Vojske Srbije", kaže Miljana Vukašinović, koja je završna godina Vojne akademije.

Jedan od razloga za dolazak je i izvesnost.   

"Zanima ih sigurnost, odnosno da li će po završetku Vojne akademije imati siguran posao, kakvo će obrazovanje dobiti, koji nivo obrazovanja, da li će moći da koriste to znanje van vojske", kaže Danilo Vukosavljević sa treće godine Vojne akademije.

Prema njegovim rečima, Vojna akademija nudi znanje slično ili čak veće nego na običnim civilnim fakultetima.

Tradicionalno veliko interesovanje 

Potpukovnik Srđan Blagojević kaže da uslovi za upis na Vojnu akademiju nisu laki, ali svi oni koji istinski vole uniformu i svoju državu uz svoju ličnu pripremu mogu tom izazovu da se predaju i da probaju da upišu vojne škole.

"Za vojne škole vlada tradicionalno veliko interesovanje. Mi ove godine obeležavamo 170 godina vojnog školstva, što samo po sebi govori o mestu i ulozi koje vojno obrazovanje ima u Srbiji", rekao je Blagojević. 

Ove godine Vojna akademija upisaće 177 studenta na šest studijskih programa i 25 studenta na Vojnomedicinski fakultet. U vojnu gimnaziju i srednju stručnu vojnu školu biće upisano 180 učenika ukupno.

Osim na na smeru za vojno vazduhoplovstvo, na kojem školovanje traje pet, ostali smerovi traju četiri godine a diplome važe kao i one sa civilnih fakulteta. Školovanje na Vojnoj akademiji je potpuno besplatno, kadeti tokom studija dobijaju stipendije između 15.000 i 20.000 dinara mesečno.

Dobijaju vozačke dozvole i imaju zagarantovan posao. Na akademiji nema večitih studenta jer je samo jednom tokom školovanja moguće obnoviti godinu. Po završetku akademije obaveza je da se u vojsci radi dvostruko duže od vremena provedenog na školovanju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво