Ko turistima sme da priča o istoriji Srbije

Profesor istorije jedne beogradske osnovne škole dobio je pre osam godina poziv Prekršajnog suda u Beogradu zato što je održao čas svojim đacima na Kalemegdanu. Prekršaj je bio u tome što nije bio licencirani vodič. Danas je sve više turista u Beogradu, ali umesto vodiča, sa njima su takozvani pratioci grupa. Iako to nije dozvoljeno, inspektori su nemoćni.

Turista u Beogradu je sve više, a o znamenitostima i istoriji pričaju im, umesto naših licenciranih vodiča, pratioci grupe.

"Imamo primere kolega koji su snimali strane vodiče, pre svega iz okruženja – Albanije, Hrvatske, dakle tamo gde imamo i politička neslaganja, koji falsifikuju deo istorije koji se odnosi na period bivše Jugoslavije i posleratno vreme. Dovodimo u zabludu te turiste koji dolaze, i ne kontrolišemo protok informacija", ističe direktor Jute Aleksandar Seničić. 

To nigde u svetu nije dozvoljeno, a kazne koje se naplaćuju kada vodiče otkrije turistička inspekcija kreću se od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, i pečat u pasošu. Dva znače zabranu ulaska u zemlju.

U Turskoj su otišli korak dalje, zna se da licencu nema onaj ko ne nosi kecelju.

"Mi smo dobili iz Slovenije dopis njihovog ministarstva sa svim informacijama – ko i kako može da radi kao turistički vodič u Sloveniji. Neka to bude prvi korak, da mi uputimo prema ministarstvima, turističkim agencijama, privrednim komorama takvo obaveštenje i stavimo kaznenu klauzulu", navodi prof. dr Snežana Štetić iz Udruženja turističkih vodiča Srbije.

I državljani EU mogu da budu vodiči

Zakon o turizmu propisao je da posao turističkog vodiča mogu da obavljaju i naši i državljani Evropske unije ako po našem programu pred komisijom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija polože ispit.

Propisana je i novčana kazna od 150.000 do 350.000 dinara, ali inspektor nije ovlašćen da izriče kazne na licu mesta, već podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

U Juti kažu da je vreme da se osnuje turistička policija.

"To je poseban deo u okviru policije koji se sa turističkom inspekcijom bavi suzbijanjem sivog i crnog tržišta u turističkom poslovanju", kaže Seničić, dok Snežana Štetić pojašnjava da turistička inspekcija, za razliku od policije, ne može da uzima lične karte i pasoše.

U 2019. tri miliona turista u Srbiji 

Prošle godine Srbiju je posetilo tri i po miliona turista i ostvareno je više od deset miliona noćenja pa nas je Evropska turistička komisija svrstala u pet vrhunskih zemalja.

Najbrojniji su bili Kinezi, Nemci, Rusi. Međutim, zbog epidemije koronavirusa ove godine, brojke će svakako biti malo drugačije.

"Sama činjenica da u januaru i februaru imamo smanjeni broj kineskih turista, odraziće se na ukupan reuzltat, a ne znamo koliko će trajati ta kriza", navela je direktorka TOS-a Marija Labović.

Ako se inspektorima ne daju veća ovlašćenja i ne organizuju stalne kontrole na mestima koja obilaze strani turisti, situacija će biti samo lošija.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи